logo F1online.skF1online.sk

Marko: Dohoda s Hondou je hotová, čakáme na zmrazenie motorov

Masaši Jamamoto a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 1. 2021

Očakávané je napokon tu. Red Bull a Honda sa podľa Helmuta Marka dohodli a tím po sezóne 2021 prevezme duševné vlastníctvo japonskej automobilky. Všetky zmluvné náležitosti sú na sto percent hotové, čaká sa už „len“ na rozhodnutie o zmrazení motorov. O tom budú tímy hlasovať budúci týždeň.

Red Bullu sa tak podarilo niečo, čo v samých počiatkoch považovali mnohí za sci-fi. Továreň v Milton Keynes bude mať aj skromné motorové oddelenie, nebude však určené na vývoj. Tím už niekoľko mesiacov avizuje, že si drahý vývoj dovoliť nemôže, potrebuje preto zmrazenie vývoja motorov posunúť o rok skôr. O tom by mali tímy hlasovať na videokonferenčnom stretnutí niekedy budúci týždeň.

„Pokiaľ ide o nás, tak všetko je hotové. Načasovanie vyšlo dobre, každý je v štartovacích blokoch. Dokončíme to však až vtedy, keď budeme mať písomné potvrdenie od FIA, že príde zmrazenie vývoja motorov,“ povedal Helmut Marko v rozhovore pre Auto Motor und Sport.

„Čakáme na rozhodnutie FIA, potvrdenie by malo prísť budúci týždeň. Už tu máme rozpočtový strop a rokujeme aj platovom strope pre jazdcov.“

Ale čo ak Red Bull neuspeje? Čo ak zostane zmrazenie motorov v pôvodnom termíne, teda od roku 2023? „Investovať viac do týchto motorov nedáva žiaden zmysel. Opak by znamenal, že Red Bull drasticky prehodnotí svoje miesto vo Formule 1. Čisto z pohľadu zdravého rozumu a ekonomických výdajov, je zmrazenie jediná cesta.“

Na otázku, či má Red Bull nejaký plán B, odpovedal Marko jasne: „Nemáme.“

Je ešte vhodné pripomenúť, že zmrazenie vývoja motorov už bolo na stole, konkrétne v marci 2020 na počiatku pandémie. Nápad (podľa dostupných informácií) prišiel od Renaultu a jeho najhlasnejším odporcom bol vtedy práve Red Bull. No stačí asi desať mesiacov, odchod Hondy a ďalší vývoj motorov sa podľa mienky Helmuta Marka a Red Bullu prieči zdravému rozumu.

Súvisiace články

Diskusia