logo F1online.sk

Turrini: Elkanna motoršport nezaujíma

Jean Todt, John Elkann, Angelo Sticchi Damiani
© Twitter/Jean Todt
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 1. 2021

Automobilka Ferrari na jeseň nečakane prišla o svojho šéfa. Louis Camilleri sa zo zdravotných dôvodov vzdal svojho postu a jeho právomoci dočasne prevzal CEO celého koncernu FCA, John Elkann. Ten je síce vysoko rešpektovaným a veľmi ceneným dôstojníkom na štábe miliardárskej rodiny Agnelli, no podľa známeho talianskeho novinára, Lea Turriniho, ho preteky príliš nezaujímajú.

Stratou Camilleriho prišiel o svojho silného spojenca aj boss Scuderie Mattia Binotto. Ten si toho v posledných dvoch rokoch „vyžral“ naozaj dosť, pritom aj sám Turrini pripúšťa, že za mnohé súčasné problémy tímu vlastne ani nemôže.

„Súčasná situácia je dôsledkom radu chýb, ktorých sa Ferrari dopustilo v poslednej dekáde,“ napísal Turrini vo svojom blogu. „A Binotto s tým určite musí niečo urobiť, no robiť z neho obetného baránka určite nie je správne.“

Súčasným šéfom šéfov vo Ferrari je však v súčasnosti John Elkann. Ten riadi celý koncern FCA a riadi aj práve prebiehajúcu fúziu s koncernom PSA. Je už oficiálne potvrdené, že Elkann zostane v kresle predsedu predstavenstva a povedie aj novovznikajúci koncern Stellantis, ktorý združí štrnásť automobiliek. A navrch toho všetkého je dočasne aj šéfom automobilky Ferrari po Camillerim. To je vskutku ohromná moc.

„Elkanna motoršport nezaujíma, na čo samozrejme má právo. Napriek tomu z neho môže byť dobrý prezident, ak si zvolí tých správnych asistentov, aby tak kompenzoval svoje nedostatočné zapálenie pre preteky,“ píše Turrini.

Snom fanúšikov Scuderie je samozrejme prinavrátiť slávnu éru zo začiatku milénia, kedy Ferrari dominovalo. Pri kormidle však vtedy boli mená ako Todt, Brawn, Schumacher či Byrne. Síce Jean Todt čoskoro skončí v kresle šéfa FIA, Turrini to však s jeho návratom do Ferrari nádejne nevidí.

„To by ma naozaj prekvapilo,“ píše Turrini. „Síce sa hovorí nikdy nehovor nikdy, no pravdou je, že vo Ferrari pracoval pätnásť rokov a vyhral všetko, čo sa vyhrať dalo. Stal sa z neho bohatý muž a slávna osobnosť. Ani on však nemladne. Prečo by sa vracal do Talianska?“