logo F1online.sk

McLaren podpísal opciu, v roku 2022 sa môže stať tímom Formuly E

McLaren, ilustračné
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2021

Šéf McLarenu Zak Brown to avizoval už koncom roka a tím z Wokingu teraz potvrdil svoju ambíciu aj na papieri. Britská automobilka sa po Formule 1 a IndyCar možno objaví aj v ďalšom šampionáte, a síce Formule E. Stať by sa tak mohlo v sezóne 2022/23.

To je zároveň dátum nástupu nových technických pravidiel v elektrickom šampionáte a príchod monopostov tretej generácie. Stále pritom hovoríme o možnosti, nie o definitívnom vstupe. Pravidlá šampionátu stanovujú maximálny počet tímov na dvanásť. Na druhú stranu, po tomto ročníku Formulu E opustia dve nemecké automobilky, Audi a BMW. Prípadný vstup takto veľkej značky tak bude zrejme závisieť skôr od McLarenu, než Formuly E.

Pravidlá šampionátu takisto neumožňujú britskej automobilke sa do FE prihlásiť, nakoľko dcérska spoločnosť McLaren Applied je v súčasnosti dodávateľom batérií, ktoré sú pre všetky súťažiace tímy rovnaké. Na konci sezóny 2021/22 však kontrakt vyprší a McLarenu sa cesta do elektrického šampionátu otvorí.

Podľa oficiálneho tlačového stanoviska budú vo Wokingu v tomto roku vyhodnocovať možnosti svojej účasti a konečné rozhodnutie padne neskôr.

„Formulu E už nejaký čas pozorne sledujeme a sledujeme aj možnosti jej budúceho smerovania. Táto opcia, spolu so skončením zmluvy McLaren Applied ako dodávateľa batérií, nám dáva potrebný čas na rozhodnutie, či je Formula E tou správnou platformou pre McLaren,“ povedal šéf McLarenu Zak Brown.