logo F1online.sk

Todt nečaká normálnu sezónu: Žiaľ, ešte sa to neskončilo

Po štarte VC Belgicka 2020 – Hamilton, Bottas, Verstappen, Ricciardo
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 1. 2021

Formula 1 v roku 2020 ukázala, že dokáže bezpečne organizovať veľké ceny aj uprostred pandémie koronavírusu. Šlo o obrovský úspech, ktorý sa podarilo dosiahnuť vďaka súčinnosti vedenia F1, FIA, organizátorov, odborníkov a úradov. Šport sa však potrebuje čím skôr dostať do normálu. Jean Todt očakáva, že sa tam budeme prepracovávať len postupne a minimálne v prvej polovici sezóny na nás budú stále vplývať obmedzenia.

Stačilo pár hodín roka 2021 na to, aby sme si naplno uvedomili, že tohtoročný kalendár musíme brať s veľkou rezervou. V pondelok sa objavili správy z Austrálie, že sa schyľuje k odloženiu prvej veľkej ceny. Hrozí tak, že sa sezóna začne až v Bahrajne 28. marca. Austrália má zatiaľ pridelený termín 21. marec.

A kým odchádzajúci šéf Formuly 1 Chase Carey v novembri vyjadril nádej, že by sme sa v roku 2021 mohli dočkať normálnejšej sezóny, Jean Todt teraz zdôrazňuje, že ešte nemáme vôbec vyhrané. “Žiaľ, ešte to nie je za nami. Sezóna sa skončila, ale nezačíname s čistým štítom. Vírus je stále tu, lockdowny sa vyskytnú zas. Robíme však pokroky, očakávame, že zafunguje vakcína. Pre ľudí a planétu to bude dobré.”

“Som si istý, že v najbližších dňoch budeme počúvať o viacerých potenciálnych zmenách v kalendároch, nie iba v kalendári Formuly 1, ale aj iných,” skonštatoval prezident FIA. “Myslím si, že nasledujúci polrok nebude taký, aký by sme očakávali od štandardnej sezóny.”

Ako bude napokon vyzerať tohtoročný kalendár, bude ešte dlho nejasné. Todt si však cení flexibilitu Formuly 1, ktorá dokázala v priebehu pár týždňov “na kolene” dať dokopy kalendár pre minulú sezónu. Dodáva nám to istotu, že akcie uvidíme v tomto roku viac ako dosť.

“Sezóna 2020 bola skvelá a využilo sa plno kreativity. Kto by pred rokom, keď sme sa stretli v Paríži, predpovedal, že v Taliansku budeme mať tri veľké ceny, že budeme dvakrát po sebe jazdiť na rovnakom okruhu v Rakúsku, na Silverstone, že sa dočkáme unikátnych pretekov v Bahrajne, v Turecku… Klobúk dolu pred Formulou 1,” vyslovil sa Todt.

Následne ešte pomyselne potľapkal po pleci odchádzajúceho Chasa Careyho. “Chcel by som vyzdvihnúť to, akú úlohu zohral vo vedení Formuly 1 Chase Carey, keď vidím, čo sa nám podarilo dosiahnuť po stránke minimalizovania prípadov Covidu-19 v motoršporte.”