logo F1online.sk

Podľa Marka má Pérez priniesť cenné informácie o motore Mercedesu

Sergio Pérez
© Twitter/Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala29. 12. 2020

Angažovanie Sergia Péreza nemá Red Bullu pomôcť len po jazdeckej stránke, ale aj po tej vývojovej. Takéto očakávania má od Mexičanovho príchodu Helmut Marko. Hovorí, že pre Hondu budú jeho poznatky veľmi užitočné.

Helmut Marko krátko po oficiálnom potvrdení skutočnosti, že Pérez zamieri do Red Bullu, prezradil, že v súboji s Nicom Hülkenbergom vyhral hlavne vďaka bohatým skúsenostiam s pohonnou jednotkou Mercedesu.

Na druhej strane je však otázne, koľko tajomstiev motorov z Brixworthu pozná a do akej miery ich bude vedieť Honda počas vývoja zužitkovať. Schyľuje sa nám totižto k zmrazeniu pohonných jednotiek.

Helmut Marko bol ale v rozhovore pre Servus TV optimistický. “Sergio nám prinesie veľké množstvo poznatkov o Mercedese. Potom, čo sa ho Racing Point vzdal, si veľmi pozorne všímal všetko, čo robil Mercedes,” zdôraznil športový poradca Red Bullu. Nuž a práve to sa stalo Pérezovou konkurenčnou výhodou. “Dúfame, že sa z jeho strany dočkáme veľkého množstva informácií.”

Red Bull sa čo najviac z nich pokúsi zužitkovať. Na to mu jednoročný kontrakt, ktorý s Pérezom podpísal, bude bohato stačiť. Či si Pérez udrží svoje miesto aj do ďalších rokov, bude závisieť už len od jeho výkonov a zámerov Red Bullu. Ten bude chcieť do auta čím skôr posadiť jeden z najväčších talentov tohtoročného šampionátu F2 Jukiho Cunodu.

“Viedli sme pomerne krátke rokovania o kontrakte, je to dohoda na jeden rok,” prikývol Marko, ktorý následne prezradil, že Red Bull má opciu na predĺženie jeho zmluvy. “Môžeme do toho zasiahnuť, ak by dostal nejaké iné ponuky.”

“Pérezovo angažovanie je krok, ktorým sme šli proti našej politike — u nás jazdci takmer vždy pochádzali z nášho programu,” pokračuje 77-ročný rodák z Grazu. Voľba by to však mala byť dobrá. “Pérez vie vynikajúco manažovať pneumatiky. Výhodou sú aj jeho desaťročné skúsenosti. Už sme videli, ako dlho a ako rýchlo vie jazdiť na jednej zmesi.”

Pre býkov môže predstavovať zaujímavý tromf pri strategických bitkách s Mercedesmi. “Naším cieľom je vyhrať titul. Aby sme to dokázali, potrebujeme mať vpredu dve autá. Je to o stratégii. Pérez je navyše v životnej forme. Alex Albon bol na tom raz dobre, raz horšie, takže sme sa museli rozhodnúť. Ak chceme zaútočiť na konštruktérsky titul, potrebujeme mať silného jazdca aj v druhom monoposte.”