logo F1online.sk

Domenicali: Pravidlá sa musia zjednodušiť

Stefano Domenicali
© Twitter/McLaren
Jozef Šovec
Jozef Šovec22. 12. 2020

Ako sme už dávnejšie avizovali, prvý deň nového roka bude znamenať zmenu na jednej z najvyšších pozícií v rámci štruktúry F1. Chase Carey bude po takmer štyroch rokoch nahradený Stefanom Domenicalim, novým prezidentom a výkonným riaditeľom. A hoci Talian ešte do svojej funkcie oficiálne nenastúpil, už dnes vie povedať, čoho by sa mali najbližšie zmeny dotýkať.

Bývalý šéf Scuderie a CEO značky Lamborghini s bohatými skúsenosťami v rámci motoršportu, by v budúcnosti rád zjednodušil technické pravidlá a svoju pozornosť by okrem toho sústredil aj na zníženie cien budúco-generačných motorov. Tie by mali byť predstavené v roku 2026, avšak prvé detailné informácie by mohli byť dostupné už o rok skôr — samozrejme, ak nepríde zmrazenie motorov a s ním spojený skorší príchod nových pravidiel.

Prioritou je v každom prípade vybudovať systém založený na výrobe lacnejších pohonných jednotiek. Týmto spôsobom by sa mohol šport zatraktívniť aj pre nových výrobcov, čím by sa mohlo predísť situácii podobnej s motormi od Hondy. Japonskému gigantovi vyprší kontrakt koncom roka 2021. Neochota s predĺžením spolupráce súvisela predovšetkým so zvyšujúcimi sa nákladmi.

Nemôžeme konfrontovať výrobcov s cenami dnešných pohonných jednotiek. Musíme sa vyvarovať chybám, akých sme sa dopustili v minulosti,“ začal Stefano Domenicali.

Podľa jeho vyjadrení navyše dnešné športové a technické pravidlá F1 pripomínajú svojim bohatým obsahom skôr Bibliu. Ich skrátenie a zefektívnenie bude patriť k jedným z vytýčených cieľov jeho agendy. „Pravidlá musíme zjednodušiť. Zároveň musíme zabezpečiť čo najmenší rozsah výkladu, a tak predísť vzniknutiu šedých zón.“

Okrem toho by rád Domenicali navrátil do sveta F1-tky aj časy, keď boli v popredí predovšetkým individuálne výkony pilotov a šancu uspieť či zažiariť mali aj mladšie, menej skúsené generácie, no hlavne i piloti, ktorí nesedeli len v najlepšom aute. Takýto stav by popohnal jazdcov a do obývačiek miliónov fanúšikov na svete priniesol o čosi viac napätia a zábavy.

Musíme zaručiť, aby bol šport sústredený predovšetkým na jazdcov. Podobne ako to je v MotoGP. Tam môžeme naozaj povedať, že jazdec je tým, ktorý robí rozdiely. Navyše, dnešná F1-tka nebola nikdy v takejto pozícii, plná mladých a silných pilotov. Veľká cena musí byť mixom športu, zábavy a hudby, podobne ako na koncerte. Musí to byť jedinečný zážitok,“ dodal na záver Talian narodený v legendárnej Imole.

Súvisiace články