logo F1online.sk

Verstappen dúfa, že už s Mercedesmi nebude bojovať sám

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 12. 2020

V Red Bulle začali zbrojiť, veď v budúcom roku chcú poraziť dominujúce Mercedesy. Opäť. Uvedomujú si však, že na začiatku sezóny nemôžu už tradične zaspať, a že na víťazstvo im nebude stačiť jeden silný jazdec. Aj preto sa vedenie tímu rozhodlo staviť na Sergia Péreza, pilota, ktorý nevyrástol v rodine Red Bullu. Verstappen to vníma ako dobrý krok a dúfa, že stratégovia Mercedesu už vďaka tomu nebudú mať takú ľahkú prácu.

Kvôli obrovskej podpore, z ktorej sa v Red Bulle tešil Alex Albon, mnohí ešte ani tento týždeň neverili, že by mohol o svoje miesto prísť — a to ani napriek množiacim sa zákulisným informáciám vypovedajúcim v neprospech nástupcu Pierra Gaslyho. Napokon sa však predpovede potvrdili a dnes o 15:00 sme sa dozvedeli, že sa Albon stiahne. Bude z neho rezervný jazdec.

V priebehu posledných týždňov pribudlo zo strany Maxa Verstappena pár vyjadrení, v ktorých dal jasne najavo, že chce mať v tíme lepšieho kolegu. Napríklad, keď v Bahrajne Albon získal pódium a reportér ho za to počas rozhovoru s Holanďanom pochválil, ten zareagoval slovami, že tak celkom nesúhlasí. Podľa neho sa nedalo hovoriť o dobrej práci, ak Albon počas pretekov strácal cez 30 sekúnd.

Keď sa ho teda vedenie tímu spýtalo na názor, neokúňal sa. “Samozrejme, že sme sa o tom rozprávali. Ja som im povedal svoj úprimný názor,” povedal na piatkovom odovzdávaní cien Max Verstappen. “Podľa mňa je zrejmé, že niekedy to bolo pre Alexa dosť ťažké.”

“Je to skvelý chalan a ja som rád, že je súčasťou tohto tímu. Napokon sú to Helmut, Christian a Dietrich, kto tu prijíma rozhodnutia. Áno, vedel som už o tom o čosi skôr, ale na tom vlastne nezáleží,” uviedol tretí muž sezóny 2020.

Alex Albon sa začal Maxovi Verstappenovi rýchlostne vyrovnávať až ku koncu sezóny. V Abú Zabí dokonca nechýbalo veľa a mohol potrápiť tretieho Lewisa Hamiltona, no šlo skôr o ojedinelý úkaz. Oveľa častejšie Albon bojoval len v strede poľa s monopostmi o triedu pomalšími.

“Myslím si, že v Abú Zabí nám bol na konci dosť blízko,” poznamenal Verstappen, aby následne vysvetlil, čo sa dialo, keď to Albon nedokázal. “Väčšinu času sa Mercedes snaží spraviť extra zastávku alebo niečo iné. Ja sa potom dostanem do väčších problémov, pretože väčšinu roka, keď sme boli takíto konkurencieschopní, som bol jediný, kto sa ich snažil poraziť a skúsiť niečo iné.”

To na Mercedes neplatilo, pretože mal hneď dve želiezka v ohni. “Aspoň s jedným autom vždy trafili stratégiu, pretože jedným autom si ma vedeli pokryť. Bolo teda ťažké s nimi bojovať.”

“Dúfam, že Checo bude tým, kto bude celý tím tlačiť vpred, no zároveň mi nedá vydýchnuť. Vždy je fajn, keď máte kolegu, ktorý na vás tlačí, je to vzrušujúce,” dodáva Verstappen. “Dúfam, že už od začiatku budeme konkurencieschopnejší, že to trochu zdramatizujeme a Mercedesu sťažíme prijímanie rozhodnutí.”