logo F1online.sk

Podľa Alesiho mal Vettel prísť do Ferrari aj s Neweym

Adrian Newey
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 6. 2020

Spojenie technického génia Adriana Neweyho a talentu Sebastiana Vettela vynieslo Red Bullu po štyri majstrovské tituly v každom pohári. Po odchode z Red Bullu však už Vettel nedokázal nadviazať na predchádzajúce úspechy a jeho stint s Ferrari sa končí bez majstrovských osláv. Jean Alesi za tým vidí nesúlad medzi tým, čo chcel Vettel a tým, čo mu Scuderia ponúkla.

Difúzory z dielne Adriana Neweyho perfektne pasovali k jazdeckému štýlu Sebastiana Vettela. Po ich oklieštení sa Nemcovi prestalo dariť a zamieril si to do Maranella, kde ho čakala nová výzva, no nie úplne vhodné auto.

“Voči Sebastianovi prechovávam obrovský rešpekt, pretože je štvornásobným majstrom sveta. Do tejto výzvy stať sa majstrom sveta s Ferrari vložil celý svoj talent — a vlastne všetko. No zlyhal,” konštatuje v konferenčnom videohovore s komentátormi Sky Sports Jean Alesi. “Zlyhal, ale nebola to jeho chyba a ani chyba tímu.”

Začať zbierať víťazstvá a vyhrávať tituly nie je možné okamžite, najskôr je potrebné tím na to pripraviť. Mercedes bol navyše krátko po štarte turboéry prakticky neporaziteľný. Titul však do Maranella neprišiel ani po rokoch od Heppenheimčanovho angažovania.

“Vezmime si takého Michaela Schumachera,” pokračoval Alesi s vysvetlením, prečo Schumacher vo Ferrari uspel a Vettel nie. “On obsadil moju sedačku, ale prišiel aj s kompletným tímom technikov. Pracoval presne s tými ľudmi, s ktorými sa v Benettone stal majstrom sveta. Trvalo mu štyri roky, kým ten titul získal, ale nakoniec sa to podarilo.”

Podľa Alesiho mal Vettel postupovať podobne. “Sebastianov prípad bol v niečom iný. To on prišiel do tímu a pokúšal sa nový inžiniersky tím naučiť pracovať tak, ako on chcel. Nezobral si však so sebou Adriana Neweyho a to veľa vecí zmenilo.” Tým si svoju úlohu vôbec nezľahčil, ba práve naopak.

“Keď vítate majstra sveta, akým je Sebastian, chcete mu dať všetko, čo máte. Keď však nedokážete dať šampiónovi, o čo vás žiada, tak sa začínajú problémy,” podotkol 55-ročný Francúz, ktorý v rokoch 1991 až 1995 pôsobil v Scuderii popri menách ako Prost či Berger.

Ferrari pomaly dopisuje kapitolu s názvom Sebastian Vettel a chystá sa obrátiť stránku, aby začalo písať novú éru, éru mladej krvi s Charlesom Leclercom a Carlosom Sainzom.

“Ferrari bude mať dvoch chlapcov, obaja sú profesionálni pretekári. O Carlosovi viem, že je neúnavným pracantom a v McLarene a Renaulte nazbieral skúsenosti. Prichádza z ostrieľaných tímov,” hodnotí Alesi a rozumie, prečo sa Ferrari rozhodlo práve takto: “Keď máte v tíme majstra sveta a charizmatického jazdca, tak ho len ťažko zlomíte. Z manažérskeho pohľadu bude preto oveľa ľahšie držať na uzde týchto dvoch.”