logo F1online.skF1online.sk

McLaren ohlásil ďalší významný krok v návrate na čelo

McLaren, ilustračné, tímové fotenie, Sainz, Norris, Brown, Seidl
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl13. 12. 2020

McLaren síce zažíva športovo vydarenú sezónu, avšak ako značka, ktorá sa venuje výrobe luxusných automobilov, výrazne doplatil na následky korona-krízy. Aj preto už dlhšie hľadal potenciálneho investora, ktorý by do tímu priniesol potrebné financie.

Britská stajňa dnes definitívne oznámila to, o čom sa už dlhšie šuškalo. Americká skupina MSP Sports Capital sa stáva menšinovým akcionárom McLarenu. MSP Sports Capital do tímu investuje 185 miliónov libier. Aktuálne získava 15 % akcií, pričom maximálny podiel americkej skupiny v tíme môže do konca roka 2022 dosiahnuť 33 % akcií.

MSP Sports Capital je konzorciom firiem UBS O´Connor, LLC. a The Najafi Companies. Americká skupina má bohaté skúsenosti z pôsobenia v basketbalovej NBA, baseballovej MLB a všeobecne vo svete športových práv či sponzoringu.

V najvyššom vedení sa nič významné nemení, výkonným riaditeľom zostáva Zak Brown, ktorý informáciu o novej investícii dnes oznámil fanúšikom prostredníctvom video-pozdravu. Pre McLaren je táto investícia z pohľadu ďalšieho fungovania kľúčová. Začiatkom roka musel pre následky pandémie prepustiť časť zamestnancov, následne si pomohol pôžičkou od Národnej banky Bahrajnu na 150-miliónov libier a dokonca realizuje predaj základne vo Wokingu, ktorú si bude následne prenajímať.

„Táto investícia je kľúčovým momentom v progrese McLarenu. MSP Sports Capital je športovým investorom, ktorý sa stáva nielen naším investorom, ale aj partnerom. Je to skupina skvelých ľudí a úspešných investorov, ktorí milujú McLaren rovnako ako my. Vnímajú silu našej značky a veria tomu, čo robíme v F1, Indy Car či v iných pretekárskych aktivitách,“ povedal výkonný riaditeľ Zak Brown.

McLaren by teda mal byť po turbulentnom roku finančne stabilný. S prechodom na motory Mercedes, jazdeckou dvojicou Daniel Ricciardo – Lando Norris a so silným manažmentom tímu sa britskej značke črtajú krajšie zajtrajšky. „Cesta späť na čelo F1 nie je jednoduchá. Teraz však už máme všetko, čo potrebujeme, aby sme sa vrátili medzi absolútnu špičku. S novým menšinovým investorom máme pred sebou skvelú budúcnosť,“ dodal Zak Brown.

Súvisiace články

Diskusia