logo F1online.sk

Podľa Hornera sa do budúcej sezóny prenesie 60% auta

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 12. 2020

Odsunutie príchodu nových pravidiel vytvorilo ročný priestor, čo kompetentní vyriešili predĺžením trvania súčasných regulí. Aby tímy v čase krízy nemuseli extenzívne vyvíjať, došlo aj k čiastočnému zmrazeniu vývoja. To z istých dôvodov celkom nevyšlo. Podľa Christiana Hornera len 60% techniky tohtoročných monopostov uvidíme aj budúci rok.

Pravidlá aerodynamiky zmeny neobišli. Kvôli obave z toho, či pneumatiky Pirelli zvládnu zvýšenú záťaž aj v sezóne 2021, sa FIA rozhodla upraviť pravidlá ohľadom zadnej časti auta. Okrem toho dostali tímy dva tokeny, ktoré môžu minúť na ďalší vývoj.

“Povedal by som, že RB16B zo 60 percent pozostáva z auta RB16,” povedal Christian Horner po piatku, v ktorom tímy skúšali aj nové podlahy. “Ako všetky autá, aj tu sa veľa komponentov prenesie do ďalšej sezóny.”

“Máme základ veľmi slušného auta. Myslím si, že poznáme jeho slabiny v porovnaní s našimi súpermi, takže na tieto oblasti budeme koncentrovať náš vývoj počas zimy. Mercedes bude mať v budúcom roku určite veľmi silný balík, o tom niet pochýb. My musíme využiť všetky informácie, prostriedky a dáta, aby sme odviedli čo najlepšiu prácu, akú môžeme,” uvedomuje si priority šéf Red Bullu.

Red Bull mal problémy v prvej polovici sezóny. Ak chce v budúcom roku zaútočiť na Mercedesy, bude musieť hneď od začiatku bojovať o víťazstvá. Christian Horner verí, že sa aerodynamické anomálie podarí odstrániť aj napriek tomu, že mechanika auta zostane takmer bezo zmeny.

“Veľká časť šasi zostáva rovnaká, prvky zavesenia sú rovnaké, prevodovka sa tiež prenáša. V podstate sa menia len šaty, teda povrch a aerodynamika,” konštatuje Horner. “Nuž a o rok začíname s rozpočtovým stropom. Náš vývoj je teda o niečo koncentrovanejší, resp. oveľa koncentrovanejší.”

Ten vývoj sa bude koncentrovať práve na aerodynamiku. “Bude to nová výzva, ale myslím si, že máme slušný základ auta. Môžeme vidieť, že sa naše auto v posledných mesiacoch k Mercedesu približovalo. To nás veľmi povzbudilo.”