logo F1online.sk

Mekiesa prekvapil Camilleriho odchod: Je to škoda, mali sme jeho podporu

Laurent Mekies
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala11. 12. 2020

O rozhodnutí Louisa Camilleriho až do štvrtku netušil nik. Náhly odchod zaskočil aj celú jeho spoločnosť, ktorej bol výkonným riaditeľom, vedenie formulového tímu nevynímajúc. Laurenta Mekiesa, športového riaditeľa Ferrari, tento odchod mrzí.

Camilleri sa stal výkonným riaditeľom Ferrari v júli 2018 po smrti Sergia Marchionneho. Bolo to pod jeho vedením, keď sa z Mattiu Binotta stal nový šéf Scuderie. Pre švajčiarskeho inžiniera, ktorý do Ferrari prišiel v roku 1995, to bol ďalší úspešný krok smerom hore. Navyše sa tešil z Camilleriho neotrasiteľnej podpory.

“Pre nás všetkých to bolo prekvapenie, keď sme včera v noci videli oznam od nášho šéfa,” hovorí Laurent Mekies, ktorý v Abú Zabí zastupuje chýbajúceho Mattiu Binotta. Binotto musel vo štvrtok odletieť do Talianska. Ferrari hovorí o zdravotných ťažkostiach, ktoré nemajú mať žiadnu spojitosť s Covidom. Dôvodom vraj nie je ani náhly Camilleriho odchod. “Videli sme, čo náš šéf komunikoval ako dôvod odchodu. Je pochopiteľné, že Louisa Covid tvrdo zasiahol.”

“A hoci to nebolo život ohrozujúce, bolo to veľmi ťažké. Som si istý, že to nie je jediný dôvod, ale určite išlo o niečo, čo vás v jeho situácii a po jeho úspechoch prinúti inak premýšľať nad svojimi prioritami,” uvedomuje si bývalý delegát FIA.

Ten vzápätí pokračoval: “Je to škoda, pretože podpora, ktorú sme mali od Louisa a Piera Ferrariho, bola za tie posledné dva roky neuveriteľná. Hlavne tento rok v týchto krízových časoch.”

Kým sa nájde Camilleriho náhrada, na poste ho nahradí prezident FIATu John Elkann. “Hovorieva sa, že v ťažkých časoch zistíte, ako sa veci majú. My sme sa z jeho strany tešili neuveriteľnej podpore, veľmi na to v tomto smere tlačil. Dobrou správou je, že ho zatiaľ nahradí náš prezident. Nemohlo to teda dopadnúť lepšie, aby sme si udržali stabilitu a aby tá podpora pokračovala.”