logo F1online.sk

Vettel sa s Ferrari lúči so slovami “zlyhali sme”

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2020

Sebastiana Vettela čakajú rozlúčkové preteky vo Ferrari. Ukončia šesťročné obdobie neúspešného snaženia sa o prinavrátenie titulov späť do Maranella. Nemec neskrýva sklamanie z toho, že sa mu spolu s tímom nepodarilo naplniť cieľ, s ktorým do tímu prichádzal; po vzore Michaela Schumachera sa stať jedným z nesmrteľných majstrov sveta.

Vettel prišiel do Ferrari v roku 2015 ako štvornásobný majster sveta. Hneď v prvom roku získal tri víťazstvá, čo sa dalo považovať za úspešný rok. V nasledujúcej sezóne síce Ferrari nevyhralo ani raz — Mercedes ešte stále jasne dominoval —, no po zimnej prestávke bolo cítiť, že Scuderia sa vybrala na správnu cestu, veď ročník 2017 otvorila víťazstvom.

Nuž a práve šampionáty v rokoch 2017 a 2018 vyzerali najsľubnejšie. Ferrari v prvej polovici roka vždy vzalo opraty do svojich rúk, no nezvládlo udržať kruté vývojové tempo Mercedesu. K tomu sa pridružili chyby a zmeny na kľúčových pozíciách v tíme. Scuderia odvtedy nebola tou stajňou, čo predtým.

Sebastian Vettel sa s ňou lúči so štrnástimi víťazstvami. “To nič nemení na fakte, že sme zlyhali,” zdôraznil na tlačovke. “Mali sme ambíciu a cieľ vyhrať titul a nevyhrali sme ho. Myslím si, že toto je úprimné hodnotenie. Nemyslím si, že keď to poviem takto nahlas, že by to niečo zmenilo.”

“Stáli sme voči veľmi silnej kombinácii tímu a jazdca, ale naším cieľom bolo stať sa silnejšími, než boli oni. V tomto smere sme zlyhali. Sú za tým aj isté dôvody; mali sme dobré preteky, zlé preteky, niekedy to bolo tesné, inokedy sme výrazne zaostávali.”

“Dôvodov je veľa, ale keď sa na pozrieme celkovo…” pokračoval Vettel, no zrazu sa zabrzdil. “Nemyslím si, že by to nebolo fér. Je to len pravda, nie je nič zlé na tom, že to poviem nahlas.”

Nemec si počas svojho pôsobenia vo Ferrari viackrát zahryzol do jazyka aj v momentoch, kedy by možno jeho predchodca Fernando Alonso veľmi jasne skritizoval, čo nie je nastavené správne. Teraz však už nemá dôvod niečo skrývať.

Nebolo to len o vypadnutí v Nemecku

Majster sveta z rokov 2010 až 2013 sa vo Ferrari dopustil niekoľkých veľkých chýb. Jedna z nich prišla v Singapure 2017 po kolízii jeho, Maxa Verstappena a Kimiho Räikkönena. Je pravdepodobné, že toto Nemca titul nestálo, hlavne v druhej polovici sezóny 2017 Ferrari na Mercedes jednoducho nemalo, či už rýchlostne alebo po stránke spoľahlivosti.

Keď však Vettel vyhral úvodné dve veľké ceny roka 2018, tifosi ožili. A žili celkom spokojne až do VC Nemecka. Sebastian Vettel bol virtuálnym lídrom šampionátu do 52. kola. To bolo aj naposledy.

Vettel si nemyslí, že by len kvôli pamätnej nehode na mokrej trati prišiel o titul: “Nie, myslím si, že za tie roky to bolo ako jazda na horskej dráhe. Udialo sa toho veľa. Našej forme to v tom roku ale určite nepomohlo.”

“Bola to malá chyba a mala obrovský dopad, trest za ňu bol veľký. Dialo sa však aj veľa iných vecí,” vysvetľuje. “V roku 2018 sme prišli o pána Marchionneho, namiesto Maurizia prevzal vedenie Mattia. Rok 2018 bol možno rozhodujúci kvôli viacerým veciam. Neviem, či sa to dá pripísať naozaj len jednej.”

Jednou z vecí, ktoré mala podľa Sebastiana Vettela spraviť Scuderia lepšie, bolo vyriešenie otázky Jamesa Allisona. Ferrari jeho odchod vykreslilo ako odchod z “osobných dôvodov”. Pripomeňme, že Allisonovi len krátko pred jeho odchodom z Maranella zomrela manželka.

Ako už v tom čase tvrdili niektoré médiá, odchod z osobných dôvodov sa v skutočnosti nekonal a teraz to otvorene konštatuje aj Sebastian Vettel. “V roku 2016 sa rozdelili naše cesty a cesty Jamesa Allisona, a to kvôli osobným nezhodám. Keď sa na to pozerám teraz, vidím veľa vecí, ktoré sme mohli a mali spraviť lepšie.” Allison je teraz totižto technickým riaditeľom víťazného Mercedesu. “Všetko sa udialo z nejakého dôvodu, pre mňa je dôležité, aby som sa z toho poučil.”

“Myslím si, že som vďaka tomu vyrástol. Niektoré z tých momentov sa udiali na trati, v Nemecku v Hockenheime, iné mimo trate. Celkovo sa dnes cítim oveľa lepšie ako pred tými rokmi, ale určite to vtedy nebolo ľahké a priamočiare,” doplnil.