logo F1online.sk

Vettel strácal na rovinkách aj v zákrutách: Bol som príliš pomalý

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala5. 12. 2020

Tretie miesto, ktoré si Vettel odniesol z Veľkej ceny Turecka, malo byť akýmsi zlomom v aktuálnej sezóne. Nebolo. Na Veľkej cene Sachíru opäť spadol ďaleko za svojho kolegu. Trápili ho tie isté problémy ako aj doteraz; nedostatok priľnavosti a nestabilná zadná časť auta.

K tomu sa pridružili problémy s pohonnou jednotkou, ktorú Ferrari začalo vymieňať 15 minút pred skončením tretieho tréningu. Z “preventívnych dôvodov” tak Vettel tento víkend nebude jazdiť s pretekovým motorom, ale takpovediac tréningovým, s ktorým zvykne jazdiť v piatok.

“Som rád, že sme po výmene pohonnej jednotky mohli vôbec vyjsť na trať. Chlapci odviedli dobrú robotu, ale nebolo to ideálne,” skonštatoval Vettel.

Aj toto mohlo zohrať svoju úlohu v druhej časti kvalifikácie, v ktorej Vettel vypadol. Heppenheimčan patril medzi štyroch najpomalších pilotov na všetkých štyroch miestach, kde sa tento víkend meria rýchlosť monopostov.

Nemec však v prvom rade poukazuje na prostredný sektor. V ňom sa Leclerc dokázal zlepšiť aj vďaka tomu, že odkukal prejazdy Pierra Gaslyho. “Proste som nebol dosť rýchly. V skutočnosti som mal dobré pocity, neviem, čo sa pokazilo. V šikane som nenašiel grip, ktorý tam očividne bol.”

Aby vykompenzoval stratu na rovinkách, hľadal zákryt. “Strácal som tiež na rovinkách, mal som problémy dostať sa do zákrytu. Musím sa pozrieť na to, či som sa vedel dostať do lepšej pozície. Pri tom druhom kole som pred sebou nemal nikoho, takže to bol stratený pokus.”

Práve pri spomínanom druhom pokuse Ferrari nasadilo mäkkú zmes. Spočiatku verilo, že by mohlo postúpiť aj na stredne tvrdej. Vettela nakoniec výsledky nezaskočili. “Na trinástej priečke sme skončili z nejakého dôvodu. Celý víkend nám chýbala rýchlosť. Vyčkajme a uvidíme, či sa nám podarí dotiahnuť.”