logo F1online.sk

Aitken: Cítim sa pripravený

Jack Aitken
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2020

Dvadsaťpäťročný britský pretekár Jack Aitken si tento víkend odbije premiéru v najvyššej motoristickej triede. Po rokoch úpornej snahy, vzostupov a pádov, sa môže hrdo nazývať pilotom F1. Iróniou osudu je, že vo Williamse nahradí Georgea Russella, svojho veľkého rivala z juniorských sérií.

Aitken zrejme už prestával dúfať. Dlho patril do štruktúr Renaultu, bol i rezervným pilotom stajne z Enstone. Jeho výsledky síce neboli zlé, no nepatril ani medzi tie najväčšie hviezdy. O jeho kvalitách svedčí i fakt, že v posledných troch sezónach nazbieral dostatok bodov na zisk superlicencie a môže naskočiť do kokpitu. Keď teda Mercedes potvrdil, že nakazeného Hamiltona nahradí Russell, bol Aitken pre Williams jasnou voľbou. Na rozdiel od Roya Nissanyho či Dana Ticktuma totiž potrebných 40 bodov má.

Pred novinármi v Bahrajne rodák z Londýna priznal, že bol veľmi nedočkavý. Tímu vraj volal hneď po tom, čo sa dozvedel, že Hamiltona by v kokpite mohol nahradiť práve Russell.

„Bol som veľmi netrpezlivý a sám som zavolal tímu, aby som zistil, ako to vyzerá. Povedali mi len: ‚Zisťujeme aká je situácia a dáme ti vedieť, nateraz zostaň kde si‘,“ povedal Aitken na tlačovej konferencii pred Veľkou cenou Sachíru.

„Tak som zostal na mieste a čakal niekoľko hodín. Nakoniec sa to celkom natiahlo a trvalo to celú noc až do rána. V stredu ráno prišlo potvrdenie a na verejnosť to šlo asi o polhodinu neskôr alebo tak nejak. Udialo sa to teda celkom rýchlo,“ povedal Aitken.

Britsko-kórejský pretekár tak vynechá záverečný podnik sezóny F2. Tento ročník však jemu ani jeho tímu Campos vôbec nevyšiel. Kým vlani skončil Aitken na peknom piatom mieste, v tomto roku je so 48 bodmi až štrnásty. Vo Formule 2 mu teda už o nič nejde a splnenie celoživotného sna o Formule 1 je peknou satisfakciou za rok plný sklamaní.

„Je to obrovská príležitosť, na ktorú som dlho čakal. Cítim sa pripravený,“ vyhlásil Aitken, ktorý má už dosť rokov i skúseností na to, aby túto výzvu zvládol. „K víkendu pristúpim ako ku každému inému. O ďalšej budúcnosti nepremýšľam, naplno sa sústredím na to, čo ma čaká tento víkend. Myslím, že mám všetko čo potrebujem, aby som odviedol skvelú prácu.“

Jeho niekdajší rival George Russell nastavil latku dosť vysoko. Niekoľkokrát postúpil do Q2, no ani on, ani Nicholas Latifi nedokázali v tomto roku pre Williams získať nejaké body. Na deviaty Haas stráca stajňa z Grove tri body, svojich šancí sa však nevzdáva.

„Ciele tímu sa nemenia,“ vyhlásil Aitken. „Chceme vstúpiť do bojov v strede poľa a snáď s prispením trochy šťastia a nejakým chaosom pred nami, získame nejaké body. Presne o to sa budeme pokúšať, tak ako vždy.“