logo F1online.sk

Grosjean odhalil rozsah zranení, najviac ho trápi ľavá ruka

Romain Grosjean
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 12. 2020

Romain Grosjean opustil bahrajnskú nemocnicu a pokračuje v úspešnej liečbe zranení, ktoré utrpel pri desivej nehode na Veľkej cene Bahrajnu. Domov napokon nepocestuje, chce urobiť všetko preto, aby sa predstavil na záverečnej Veľkej cene Abú Zabí. Má však niekoľko drobných zranení, ktoré potrebuje doliečiť, než nastúpi do auta.

Grosjean už novinárom potvrdil, že sa chce do auta vrátiť, no posledné slovo budú mať lekári. Romain síce veľmi chce jazdiť, no určite nepôjde „cez mŕtvoly“.

„Ak moja ľavá ruka nebude fungovať a nebudem schopný vykonávať všetky úkony, ktoré v aute robiť musím, nemienim nič riskovať a jazdiť nebudem,“ povedal Grosjean pre francúzske médiá. „Snažím sa však čo najviac oddychovať a dodržiavať príkazy lekárov.“

„Ruka musí najprv trochu odpuchnúť, pretože teraz je naozaj veľmi opuchnutá. Je možné, že počas havárie došlo k poškodeniu väzov,“ povedal rodák zo Ženevy.

Zároveň priznal, že ľavá strana tela to pri náraze schytala viac. A nielen pri náraze, ale bola takisto silnejšie zasiahnutá všadeprítomným ohňom.

„Schytala to celá ľavá strana môjho tela. Mám podvrtnutý ľavý členok, poranil som si ľavé koleno a moje ľavé rameno a predlaktie sú posiate modrinami. Náraz neobišiel ani môj ľavý palec, ktorý je trochu vykĺbený. Nehovoriac o tom, že popáleniny na ľavej ruke sú horšie, než na pravej,“ vymenoval Romain zoznam zranení, ktoré si odniesol z nedeľnej havárie.

„Mám v nej silu a môžem ňou hýbať rozličnými smermi, môžem ju tiež zovrieť v päsť, no nemôžem sa zatiaľ dotknúť svojho ukazováka. Možno by som aj mohol, ale je tam zápal, a tak je hrubo obviazaný.“

Na opakovaných záberoch tiež bolo vidieť, že Grosjeanovi sa pri nehode vyzula ľavá topánka. K tomu malo dôjsť v dôsledku jeho enormnej snahy auto čo najrýchlejšie opustiť. Topánka sa našla zakliesnená pod brzdovým pedálom. „Pamiatkou“ tejto snahy je podvrtnutý ľavý členok.

„Nie je veľmi podvrtnutý, len naňho prikladáme ľadové obklady. Za dva dni sa to dosť zlepšilo, budúci týždeň sa teda určite budem pohybovať normálne. O nohu sa vôbec neobávam, viac ma trápi ľavá ruka. Ešte ju budem v živote potrebovať, preto nemôžem nič podceniť,“ povedal Grosjean.

„Okolo obeda som už dokázal bezbolestne chodiť, čo je dobrý krok. Tá ruka však nevyzerá najlepšie. Bolesť sa dá zvládnuť, beriem na ňu paracetamol, nič silnejšie.“

Novinárom tiež potvrdil, že domov cestovať nebude, rovnako tak za ním nepricestuje ani jeho rodina. Manželka je doma s deťmi a Grosjean sa plánuje presunúť do Abú Zabí na posledný podnik sezóny.

„Manželke Marion som zavolal ako prvej. Momentálne je s deťmi a mojim otcom. Povedal som im, že idem do Abú Zabí a že sa im ospravedlňujem, no potrebujem to urobiť. Chcem vedieť, či budem schopný naskočiť do auta, ako sa budem cítiť a či budem schopný jazdiť,“ uzavrel Grosjean.