logo F1online.sk

Verstappen zaradil spiatočku: Ľudia nepochopili, čo som tým myslel

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 12. 2020

Pilot Red Bullu Max Verstappen sa po Veľkej cene Bahrajnu prezentoval menej diplomatickým vyjadrením, ktoré teraz koriguje. Zdá sa, že aj slová „vykopol by som jazdca, ktorý by v takej situácii odmietol pretekať“, je možné vyložiť rôzne. Nie je to pritom prvýkrát. Prednedávnom musel takto objasňovať svoje slová na adresu dodávateľa pohonných jednotiek Honda.

Ku kontroverzii došlo na tlačovej konferencii po Veľkej cene Bahrajnu, ktorú poznačila ťažká nehoda Romaina Grosjeana. Tá napla nervové struny každého fanúšika, ale najmä devätnástky pilotov. Novinári sa preto spytovali, či by piloti mali mať za takejto situácie právo z pretekov odstúpiť, na čo Max zareagoval jednoznačne.

„Nechápem, prečo by nepretekali. Keby som bol šéfom tímu, vykopol takého jazdca. Ak by nešiel pretekať a bol by som tímovým bosom, povedal by som mu, že si už do kokpitu nikdy nesadne,“ povedal v nedeľu Verstappen.

O pár dní neskôr, po dávke kritiky Max ukázal, že sa dá vyjadriť aj o čosi diplomatickejšie.

„Myslím, že ľudia nepochopili, čo som tým myslel,“ povedal Verstappen. „Chcel som tým len povedať, že my ako jazdci poznáme riziká a keď má niekto pochybnosti, tak by mal zvážiť, či nemá s pretekaním skončiť.“

„Nie je nič zlé na tom, ak sa niekto cíti nepríjemne. Sme však súčasťou tímu, ktorý sa spolieha na to, že urobíme svoju prácu, ktorou je riadenie auta. Ak by Romain z auta nevyskočil po svojich, to by bolo pochopiteľne niečo úplne iné.“

„Myslím, že piloti v 60. a 70. rokoch čelili omnoho väčšiemu nebezpečenstvu, v tom období sa jazdci dokázali napriek všetkému na trať vrátiť, pretože to bola ich práca, ktorú milujú. Dobre pritom vedeli, akému riziku oni aj ich priatelia čelia,“ povedal holandský pretekár.

„Bezpečnosť je v súčasnej Formule 1 neuveriteľná a rešpektujem každého osobné rozhodnutie, no takto to cítim ja.“

„Nikdy nechceme vidieť takúto nehodu a jediné, na čom záleží je, že Romain je v poriadku,“ uzavrel Verstappen.