logo F1online.skF1online.sk

Brown tlieska komisárom: Čo je veľa, to je veľa

Max Verstappen pred Landom Norrisom
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 07:57

Medzinárodná automobilová federácia v nedeľu jasne vyvrátila všetky obvinenia, že by niekomu nadržiavala. Max Verstappen dostal hneď dve penalizácie, ktoré ho v konečnom dôsledku pripravili o dve priečky. Zak Brown je s verdiktom FIA veľmi spokojný a teší sa, že Norrisov hlavný súper dostal šancu zamyslieť sa nad svojím jazdeckým prejavom.

Obhajca majstrovského titulu sa najskôr prehrešil voči pravidlám v štvrtej zákrute, nuž a následne aj v tej ôsmej, keď podľa FIA mal vrátiť Landovi Norrisovi pozíciu. Jazdca McLarenu tento moment zrejme stál víťazstvo, keďže sa počas toho pred neho dostal Charles Leclerc. V nasledujúcich kolách ho Max Verstappen dosť zdržoval a aj preto sa Norris v závere nestihol dotiahnuť na Carlosa Sainza a zaútočiť. McLaren tak nemôže byť celkom spokojný, no má aspoň pocit, že spravodlivosť neumrela.

Britská Sky Sports sa spýtala Zaka Browna, či tresty pre Verstappena považuje za adekvátne. “Pravdepodobne neboli dostatočne prísne. Už to začína byť trochu trápne,” zhodnotil Verstappenovu jazdu, ktorý mal v nedeľu jeden jasný cieľ; za každú cenu chcel poraziť Landa Norrisa.

“Tlieskam však komisárom FIA. Čo je veľa, to je veľa. Poďme do budúcna pretekať čisto,” vyzýva súperov generálny riaditeľ McLarenu, ktorý bude dúfať, že Maxa Verstappena to prinúti zamyslieť sa. “Lando jazdil brilantne. Gratulujem Carlosovi, on mal vynikajúce preteky. Bola to vzrušujúca veľká cena.”

McLaren po Austine tlačil na FIA, aby podnikla ďalšie kroky. Napokon sa podarilo presadiť, že sa ešte pred koncom sezóny budú môcť zmeniť smernice. Návrh nového znenia má prísť pred Katarom, no nevedno, či ho GPDA stihne schváliť ešte tento rok.

Brown sa zatiaľ nechystá vec pohnať ďalej. “Myslím si, že komisári to majú pod palcom, je to jasné podľa trestov, o ktorých rozhodovali. Nemyslím si, že by sme mali robiť niečo viac. Nechajme komisárov, nech si robia svoju robotu. Tento víkend odviedli dobrú prácu.”

Landovi Norrisovi sa podarilo zmenšiť stratu na Maxa Verstappena “len” o desať bodov, čo mu na titul nestačí. Potreboval by mexické víťazstvo. Pre McLaren sa preto čoraz jasnejšou prioritou stáva konštruktérsky šampionát, no Oscar Piastri prestal prinášať toľko bodov, koľko by Woking potreboval.

“Je to oveľa tesnejšie, než by som si želal, ale pre Formulu 1 je to skvelé. Je skvelé, že Ferrari a McLaren útočia na titul,” potešil sa Brown. “Nemôžete ešte odpísať ani Red Bull, nie sú tak ďaleko. Bude to vzrušujúci záver sezóny.”

Súvisiace články

Diskusia