logo F1online.skF1online.sk

Norris nemusí zmeniť svoj prístup v súbojoch s Verstappenom, mieni Stella

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:25

Najväčšie príbehy v dejinách Formuly 1 napísali súboje o titul. Častokrát sa stretol etablovaný šampión v mocnom tíme s mladou a dravou puškou. Súboj menej skúseného jazdca na čele menej skúseného tímu so skúseným šampiónom a úspešným tímom sa nám rysoval aj v tomto roku. Ukázalo sa však, že boje na najvyššej úrovni sú pre Landa Norrisa a McLaren predsa len priveľké sústo.

Anglický mladík sa nevzoprel očakávaniam. Aj keď stále nemôžeme zatracovať jeho šance na titul, v tejto chvíli ich už nemá len vo svojich rukách. Norris bude potrebovať šťastie alebo skutočne výdatnú pomoc Ferrari a hlavne svojho tímového kolegu Oscara Piastriho.

Preteky v Austine mohli (a mali) priniesť dôležitú vzpruhu pre mladšieho z dvojice kandidátov na titul, ale Lando Norris hneď dvakrát prehral súboj s Maxom Verstappenom na trati – najprv na štarte, potom päť kôl pred koncom. Táto porážka viedla k ďalšiemu spochybňovaniu Landových schopností, psychickej odolnosti a hlavne jeho prístupu k pretekaniu s Maxom Verstappenom, ktorý ho v nedeľu v podstate vyškolil.

Jeho šéf Andrea Stella to však nevidí príliš čierne. „Povedal by som, že Lando potrebuje byť agresívnejší,“ priznal taliansky inžinier. „Myslím si, že s každým takým duelom na trati sa niečo naučíte, ale podľa mňa nepotrebuje zmeniť samotné základy svojho prístupu k útočeniu alebo bráneniu na trati.“

„Možno môžeme preskúmať niekoľko technických detailov. V tomto prípade by som však povedal, že v ďalšom kole Lando mohol uspieť. V takom prípade podľa mňa nepotrebujete zmenu, väčšiu agresivitu a riskovať vypadnutie,“ povedal Stella.

Je otázne, do akej miery to myslí Andrea úprimne a ako veľmi je toto stanovisko obranou jeho jazdca. Je jasné, že ako šéf sa musí svojho zverenca zastať, ale obaja zažili v tomto roku dosť porážok, aby toho mali plné zuby a urobili zásadný rez vo svojom prístupe k pretekaniu. Z Norrisa na trati skrátka nejde taký strach ako z Verstappena.

„V Maxovom prípade hovoríme o veľmi schopnom pretekárovi. Nemôžete znižovať jeho váhu. Je skrátka vynikajúci,“ priznal Stella. Ten zároveň, ako sa z jeho pozície sluší a patrí, vyjadril nespokojnosť nad počínaním komisárov FIA. Aj keď sme sa v minulosti neraz modlili, aby rozhodovali promptnejšie, podľa šéfa McLarenu si v tomto prípade mohli dať priestor na hlbšiu úvahu.

„Komisári by mali mať rešpekt k svojej práci a keď dôjde k nejakému veľmi náročnému prípadu, ako napríklad v súboji Maxa a Landa, mali by si dopriať čas, preskúmať to po pretekoch, vypočuť jazdcov a porozumieť detailom,“ myslí si Stella.

„Myslím si, že situácia z prvej zákruty môže byť považovaná za incident v prvom kole, ale ten v 52. kole je veľmi zložitý. Nechcem kritizovať ľudí, len kritizujem prístup. Práca komisára je veľmi náročná. Ak nemáte istotu, doprajte si čas, aby ste prijali čo najlepšie rozhodnutie,“ radí šéf McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia