logo F1online.skF1online.sk

Verstappen sa teší na to, že konečne nebude jazdiť “so zviazanými rukami”

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 04:11

Maxovi Verstappenovi sobota vyšla na jednotku s mínuskom. V šprinte si víťazstvo jednoznačne postrážil, ale v kvalifikácii ho zdolal Lando Norris. Holanďan však nesmúti. Uvedomuje si, že v Austine nie je kvalifikácia taká dôležitá a že Red Bull je späť vo forme.

Carlos Sainz sa vo svojom poslednom kole zlepšoval a vraj mohol získať až tri desatiny k dobru. To by ho vystrelilo na úroveň Maxa Verstappena. “Nezískaval som tri desatiny,” vyhlásil na margo toho, o koľko by dokázal opäť odskočiť. Tak či onak sa zlepšoval. “Vedel som, že v devätnástej zákrute niečo určite zostalo, lebo som ju v prvom výjazde vôbec netrafil.”

“Tak to niekedy chodí, niekedy veci nemáte vo svojich rukách, ako je to aj so žltou vlajkou,” povzdychol si nad nehodou Georgea Russella. “V prvom kole som mal však odviesť lepšiu prácu. Žiaľ, spravil som tú chybu. Z môjho pohľadu je však najdôležitejšie, že sme konkurencieschopnejší. Azda sa nám to podarí ukázať aj zajtra v pretekoch.”

McLaren v Austine predstavil sedem nových komponentov, zatiaľ čo Red Bull len dva. Samotný počet však nič neznamená; v modernej efjednotke je najdôležitejšia podlaha, čo potvrdil aj Red Bull, ktorý sa na rozdiel od papájových nebál jej nasadenia. Červení býci sa po jej predstavení vracajú do starej dobrej formy. Obhajca titulu aj po šprinte spokojne vyhlásil: “Nebolo to vôbec zlé! Mal som pocit ako za starých čias.”

Medzi šprintom a kvalifikáciou bol aj v garáži Red Bullu menší rozruch ako obyčajne, a tiež ako v prípade ostatných tímov. Akoby sa veci skutočne vracali do starých koľají. “Aj my sme spravili nejaké zmeny. Neviem, do čoho sa pustili ostatní, možno je u nich trochu komplikovanejšie urobiť nejaké úpravy. My sme sa, samozrejme, pozreli na dáta zo šprintu. Vždy sa nájde pár oblastí, v ktorých sa môžete zlepšiť. To sme urobili a dúfame, že zajtra to dobre dopadne.”

V Red Bulle boli po sobote celkom spokojní, hoci nechýbalo veľa a do nemilosti sa mohol dostať Alpine. Verstappenovi nahnal strach, keď mechanici vypustili Pierra Gaslyho z garáže tak nešťastne, že takmer zbúral rodáka z Hasseltu.

Tím za to dostal pokutu 5000 eur a od Verstappena aj cenný tip: “Videl som, čo sa stalo s tým mechanikom, skrátka ho poslal von. Choď si kúpiť nejaké okuliare! Nie Pierre, ale ten mechanik,” rozosmial sa Holanďan, ktorý to prežil, a tak to bral s úsmevom. Na otázku, aké okuliare mal na mysli, zahlásil: “Také poriadne veľké!”

Max Verstappen vyhral posledné tri preteky v Austine. V nedeľu štartuje z druhého miesta a chce pridať ďalší triumf. Kde sa pokúsi dostať pred Landa Norrisa? “Všetko bude závisieť od tempa. Myslím si, že tu nezáleží na vašej štartovej pozícii. Ak máte dobré tempo, predbiehať sa dá. Táto trať je dobrá na pretekanie. Vlani som tu štartoval šiesty, takže uvidíme.”

“Dúfam však, že sa aspoň dostanem do toho boja, pretože na posledných pár pretekoch som mal pocit, akoby som mal ruky zviazané za chrbtom. Nemohol som zabojovať. To sa azda zajtra zmení,” mädlí si už rozviazané ruky.

Súvisiace články

Diskusia