logo F1online.skF1online.sk

Podľa Stellu je favoritom Ferrari, na Scuderiu upozorňuje aj Horner

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 21:37

Zatiaľ čo pred víkendom sa sústredila veľká pozornosť na súboj Red Bullu s McLarenom – tieto tímy priviezli do Austinu aj vylepšené diely –, Ferrari sa ako taká šedá eminencia nenápadne pohybuje za oponou pripravené zhrabnúť všetku slávu. Dynamika víkendu v Texase našepkáva, že tento tím neslobodno v nedeľu odpisovať.

Ferrari sa predviedlo veľmi dobre v prvom tréningu, ale piatková kvalifikácia priniesla určité sklamanie. Zdalo sa, že Red Bull a Mercedes s nasadenými vylepšeniami urobili krok vpred a štartovali z prvého radu; vylepšenia mal aj McLaren a ten sa chystal predviesť v pretekovom tempe, najmä po výkone v Singapure.

Nuž, šprint priniesol niekoľko zaujímavých poznatkov. Mercedes nevydržal ani desať kôl a absolútne odpálil svoje pneumatiky. Piloti Ferrari zo seba dobrú polovicu šprintu „vytĺkali dušu“, ale napriek tomu sa v závere dotiahli na Landa Norrisa a obaja ho mali v podstate na tanieri.

„Veľmi tvrdo spolu bojovali, čím si obvykle vezmete z pneumatík veľmi veľa životnosti, najmä v prvom sektore,“ povedal po skončení šprintu Christian Horner o pilotoch Ferrari pre televíziu Sky. „Určite budú veľmi silní v nedeľných pretekoch, ale pre nás bol sľubný pohľad na Maxovo najrýchlejšie posledné kolo. Vidieť, že veľmi dobre manažoval svoje pneumatiky a zostalo mu v nich dosť života.“

Zdalo sa, že piloti Scuderie skončia ako Leclerc v Baku, keď dlhým súbojom s Oscarom Piastrim zničil svoje pneumatiky a na konci pretekov odpadol. To sa však nestalo. Aj keď zo svojich pneumatík odobrali veľa životnosti a vzájomnými súbojmi stratili nemálo času, mali lepšie tempo než McLaren a možno aj Red Bull.

„Aspoň interne sa s veľkou úprimnosťou pozeráme na Singapur, Zandoort alebo Budapešť, kde sme dominovali, ako na výnimočné okruhy. Formula 1 je veľmi vyrovnaná a nie každý deň si budete užívať takúto prevahu. Realita je taká, že sa musíte neustále zlepšovať, bojovať na trati a maximalizovať potenciál monopostu. Pre mňa teda dnešok ponúkol o niečo realistickejší obraz,“ povedal pre televíziu Sky šéf McLarenu Andrea Stella.

„Máme štyri tímy schopné bojovať o pódium. Mercedes dnes trpel väčšou degradáciou. Na čerstvých pneumatikách však boli možno úplne najrýchlejší v piatkovej kvalifikácii. My sme sa naučili pár vecí o degradácii pneumatík a nastavení,“ povedal taliansky inžinier, ktorý následne dostal otázku na svoj bývalý tím – Ferrari.

„Rozhodne si myslím, že Ferrari patrí k najrýchlejším na čerstvých pneumatikách – v piatok mali podľa mňa nejaké problémy, inak by boli na pole position – a dnes v šprinte vyzeral ich monopost najpresvedčivejšie zo všetkých. Podľa mňa sú favoritom nedeľných pretekov,“ vyhlásil Stella.

Austin je univerzálny okruh, ktorý preverí všetky vlastnosti vášho monopostu. Vylepšenia sem priviezli Red Bull, Mercedes a niečo menšie mal aj McLaren. Scuderia nemala žiadne novinky – nejaké možno prídu v ďalšom priebehu sezóny – a napriek tomu sa udržala v hre. To znie pred zvyškom víkendu veľmi povzbudivo pre červený tím.

Súvisiace články

Diskusia