logo F1online.skF1online.sk

Verstappen: Na Piastriho mieste by som nikdy neprijal pozíciu dvojky

Max Verstappen, Oscar Piastri a Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 15:24

Je kľúčom k úspechu Landa Norrisa v boji o titul jeho tímový kolega Oscar Piastri? Možno áno. Na druhej strane, ako ukázala aj tohtoročná Veľká cena Talianska, austrálsky pretekár môže byť kľúčom aj pre Maxa Verstappena. Oscar totiž predviedol, že nielen piloti Ferrari či Mercedesu, ale aj on sám dokáže veľmi efektívne „kradnúť body“ svojmu tímovému kolegovi v boji o titul. Určite si to veľmi dobre uvedomuje aj Max Verstappen.

Piastri v Monze vzal Norrisovi vedenie. Keď tím následne stratil nádej na víťazstvo a nechal sa vyšachovať Charlesom Leclercom na Ferrari, na boxovom múre McLarenu sa rozhodli, že nepotrebujú meniť pozície medzi druhým Piastrim a tretím Norrisom. Keď to celé sledoval na šiestom mieste sa potácajúci Max Verstappen, určite si povedal niečo v zmysle: „Lando zbytočne stratil tri body, dobré pre mňa.“

Holandský pretekár nikdy neposlúchne tímovú réžiu a nikdy sa nestane tímovou dvojkou. To po desiatich rokoch vo Formule 1 dobre vedia jeho najväčší fanúšikovia i odporcovia. Trojnásobný šampión najnovšie poradil pilotovi McLarenu Oscarovi Piastrimu, aby si osvojil podobnú filozofiu. „Podľa mňa rozhodne nie je tímová dvojka a na jeho mieste by som niečo také nikdy neprijal,“ vyhlásil Max Verstappen, ktorého cituje Motorsport.com.

„Samozrejme, mne sa to ľahko hovorí, keďže som vo Formule 1 desať sezón a pre Oscara je to ešte len druhý rok. Vtedy je pre vás ťažšie udrieť päsťou do stola. Je to však skvelý pilot a nezaslúži si, aby ho niekto nútil sa vzdávať víťazstiev, pozícií alebo aby hral druhé husle, keď ho o to niekto požiada,“ povedal Verstappen.

Sú to veľmi zaujímavé slová. Samozrejme, sám Verstappen vo svojej kariére ukázal, že nikdy nikomu neuhne z cesty. V Brazílii v roku 2022 mu Sergio Pérez bez boja odovzdal šieste miesto, ale aj keď sa mu nepodarilo dostať vyššie, v poslednom kole jednoducho odmietol tímovému kolegovi čokoľvek vrátiť.

V tejto chvíli však môže byť za Maxovým vyjadrením aj prostý politický tlak. Keď sa bude Piastri búriť a odmietne sa zúčastniť tímovej réžie McLarenu, pomôže tým aj Verstappenovi v boji o titul s Landom Norrisom.

„McLaren má spomedzi našich súperov najsilnejšiu jazdeckú dvojicu. Obaja sú vyrovnaní a rýchli,“ povedal trojnásobný majster sveta. „McLaren dostal správnych ľudí na správne miesta.“

„Nejde pritom len o tých, ktorí tam prišli z ostatných tímov, ako napríklad Rob Marshall, ale aj starým zamestnancom dali nové roly a môžete vidieť, ako rýchlo to môže mať vplyv,“ dodal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia