logo F1online.skF1online.sk

Liuzzi drží Antonellimu palce: Rýchlosť má a rýchlosť sa nedá kúpiť

Andrea Kimi Antonelli
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 12:44

Od roku 2010 sme vo Formule 1 videli len troch talianskych jazdcov: Antonia Giovinazziho, Jarna Trulliho a Vitantonia Liuzziho. Teraz sa k nim pridá nová krv, o čo sa postará Andrea Kimi Antonelli, veľká nádej nielen Mercedesu, ale aj celého Talianska. Liuzziho veľmi teší, že opäť niekto prevezme štafetu.

Andrea Kimi Antonelli ešte neodjazdil ani jeden celý tréning, no už teraz o ňom môžeme povedať, že v roku 2025 bude patriť medzi najsledovanejších pilotov Formuly 1. Okrem toho, že okamžite sa posadí do top tímu, z neho má byť megatalent budúcnosti, ktorý si však najskôr bude musieť napraviť povesť po nevydarenom piatkovom tréningu na VC Talianska.

Osemnásťročný mladík však už teraz napĺňa radosťou bývalých jazdcov z Talianska na čele s Vitantoniom Liuzzim. “Kimi počas svojho pôsobenia na motokárach ukazoval veľmi dobrú výkonnosť,” hodnotí v rozhovore pre F1.com. “Myslím si, že je to úžasný talent.”

Na základe piatkového tréningu v Monze by sme ho nemali odpisovať. “Čo sa vtedy stalo, sa môže stať hocikomu, keď sa dostane do F1. Čelíte veľkému tlaku a stresu. On si však tú sedačku zaslúži, zaslúži si byť vo Formule 1. Myslím si, že ho čaká svetlá budúcnosť. Som rád, že mu dal Wolff šancu, bude v naozaj skvelom prostredí. Teším sa na rok 2025 a jeho výkony.”

Antonelli sa postaví zoči-voči Georgeovi Russellovi, ktorý sa na rozdiel od neho musel tri roky pripravovať vo Williamse. Do Mercedesu tak prichádzal už ako relatívne skúsený pilot, ktorý navyše vo svojich juniorských rokoch vyhral šampionáty F4, GP3 aj F2. Na druhej strane o Antonellim už dnes môžeme povedať, že do efjednotky príde bez titulu vo Formule 2 či F3.

“Russell je úžasný tímový kolega, ktorý bude preňho referenciou,” pokračoval bývalý pilot Red Bullu, Toro Rosso, Force Indie a HRT. “Kimi sa môže od Georgea učiť a načerpať množstvo informácií. Myslím si, že sa rýchlo dostane do tempa, môže byť aj veľmi dobrým tímovým hráčom.”

Antonelliho však upozorňuje: “Nebude to jednoduché, pretože začne pod veľkým tlakom v tíme, akým je Mercedes, ktorý je na rošte top stajňou. Myslím si však, že ak bude dostatočne chytrý na to, aby to so svojimi kartami zahral dobre, tak ho čaká svetlá budúcnosť. Rýchlosť má a rýchlosť si neviete kúpiť. Toto je tá najdôležitejšia vec.”

Toto Wolff po Antonelliho premiérovom predstavení volil podobný pohľad; radšej bude svojho jazdca krotiť a spomaľovať, aby nerobil chyby, ako keby ho mal učiť byť rýchlejší. Už o pár mesiacov uvidíme, ako sa bude mladíkovi z Talianska dariť.

“Talian nám na rošte chýbal — je to veľmi dôležité,” teší sa z ďalšieho nasledovníka Liuzzi. “Taliansko je pre motoršport historickou krajinou. Okrem veľkej ceny máme historické značky, veľké značky, takže je dôležité zachovať v ľuďoch vášeň. Je úžasné, že sme sa dočkali možnosti mať opäť na rošte Taliana. Myslím si, že v Taliansku bude mať veľkú podporu, pretože táto krajina má nadšenie pre F1.”

Súvisiace články

Diskusia