logo F1online.skF1online.sk

Nemôžeme nútiť ľudí, aby s nami zostali, hovorí Verstappen

Max Verstappen a Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 21:01

Aj keď je Max Verstappen naďalej hlavným favoritom na zisk titulu, on a jeho tím si v tomto roku prešli strastiplnou cestou. Kauza Christiana Hornera, nefunkčné vylepšenia, výkony Sergia Péreza a odchody dôležitých ľudí. Jeden problém sa nabaľoval na druhý a ani dnes sa nedá povedať, že by sa Red Bull definitívne vyhrabal z krízy. Max Verstappen však má naďalej plnú dôveru vo svoj tím a jeho vedenie.

Každý negatívny titulok je nepríjemný, ale keď sa spoja odchody kľúčových zamestnancov s prepadom formy, môže to nahlodať sebadôveru vnútri tímu. Sám Max Verstappen ešte počas víkendu v Džidde povedal, že pre jeho zotrvanie v Red Bulle je nevyhnutné aj zotrvanie kľúčových ľudí. To sa nepodarilo, ale holandský pretekár bude pokračovať aj v roku 2025.

„Nuž, príliš sa nám to nepodarilo,“ povedal Verstappen pre Motorsport.com s úsmevom o udržaní majstrovského tímu pokope, ale následne zvážnel a poskytol premyslenejšiu odpoveď. „Ako som vždy hovoril, bol by som radšej, keby všetci zostali, ale na konci dňa ich nemôžete zastaviť.“

„Keby nechceli zostať a vy by ste ich k tomu nútili, nechceli by pokračovať. Ak sú sklamaní a nedostávajú, čo chcú, tak je možno lepšie, keď pôjdu hľadať nové výzvy do iného tímu, dokonca aj keď pre celý tím by bolo najlepšie, keby všetko zostalo na svojom mieste,“ skonštatoval Verstappen.

„Taký je skrátka údel úspešných tímov. ostatní ich začnú rozoberať na súčiastky. Vidíte to v každom športe. Okrem toho, niektorí dostávajú od konkurencie veľmi lukratívne ponuky,“ dodal Max.

Nie je to však tak, že by všetci len odchádzali. Iste, Adrian Newey či Jonathan Wheatley sú fuč, ale takí Pierre Waché, Enrico Balbo či Ben Waterhouse len nedávno podpísali nové zmluvy. Bude to však stačiť, aby priviedli Red Bull k ďalšej šnúre úspechov?

„S Pierrom sa veľa rozprávame. Keď prídem do továrne, vždy sa stretneme. Je veľmi motivovaný a rád sa zapojí. Veci fungujú celkom dobre, len výsledky momentálne nie sú také, ako by sme chceli. Je však na nás, aby sme to otočili ako tím,“ povedal Verstappen.

„Verím, že ľudia vedia, čo robia. Už ukázali, že to vedia, ale aj ostatné tímy majú veľmi schopných zamestnancov. My sme niekde zle odbočili, takže sme museli stlačiť reštart a ísť inou cestou. Nie je to tak, že dvaja alebo traja ľudia sa postarajú o celý rozdiel. Dôležitý je kolektív. Každý sa musí zapojiť a dobre si splniť svoje úlohy. To je najdôležitejšie,“ doplnil trojnásobný majster sveta.

Súvisiace články

Diskusia