logo F1online.skF1online.sk

Colapinto exceluje aj bez prípravy. Vowles: Na simulátore je rýchly ako Albon

Franco Colapinto
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 04:02

Rozhodnutie Williamsu nahradiť Logana Sargeanta mladíkom z akadémie Francom Colapintom sa nestretlo u všetkých s pochopením. James Vowles tvrdí, že v tíme o nasadení Colapinta tak nepochybovali ako verejnosť, ale aj samotné vedenie zostalo prekvapené, že sa mladý Argentínčan tak dobre uchytil.

Vo Williamse určite nemôžu ľutovať, že už Loganovi Sargeantovi nedali ďalšiu šancu a nestavili ani na iných jazdcov, ktorí sa núkali, na čele s Mickom Schumacherom. Franco Colapinto je totiž viac než len slušnou náhradou. Náznaky toho v britskej stajni zbadali už dávnejšie.

“Do auta sme ho posadili v prvom rade preto, že je súčasťou akadémie a ja verím v investovanie do akadémie,” povedal v podcaste Beyond the Grid James Vowles, ktorý následne vysvetľoval, že Colapinto sa dokáže vynikajúco chopiť každej príležitosti.

Dokazoval to už v juniorských šampionátoch. “Keď sa hocikoho spýtam, aby do detailov preštudoval jeho kariéru, čo sme my urobili a preto je tu, tak uvidíte, že nikdy nemal k dispozícii toľko testov či dokonca ani prístup k simulátoru. Vždy šiel tam, kam ho zaviedli financie, no v tých tímoch odvádzal neskutočnú prácu bez toho, aby mal odjazdené nejaké kilometre,” pripomenul neľahký štart kariéry, keď sa musel pretĺkať bez bohatých rodičov, sponzorov a tým pádom aj bez súkromných testov.

Keď sa dostal do jazdeckej akadémie Williamsu, zrazu sa mu žilo takpovediac ako v bavlnke. Konečne mohol začať viac testovať a dokonca sa na víkendy pripravovať aj na simulátore. “Teraz sa vo Formule 2 začal skutočne rozvíjať, preto sme ho odmenili jazdou v Silverstone.”

Colapinto bol opäť hodený hlbokej vody. Williams ho totiž informoval o jeho prvom tréningu takpovediac na poslednú chvíľu. Opäť však potvrdil to, čím sa pýšil v juniorských šampionátoch a aj bez zdĺhavej prípravy podal vynikajúci výkon.

“Zostal som trochu zaskočený z toho, aký bol okamžite rýchly,” priznáva James Vowles. “Tak som sa s ním o tom rozprával. Bol veľmi uvoľnený. Povedal, že možno sa to už nikdy nezopakuje, tak si tie chvíle vychutnával.”

Svoje kvality preukázal aj doma v továrni Williamsu. “Vo svete simulátorov je rovnako rýchly ako Alex. A toto je dobrý simulátor, takže na ňom si vieme porovnať, ako na tom sme.”

Čo je však dôležitejšie, s Albonom drží krok aj priamo na trati. V Singapure sme dokonca mohli počuť, že sa naňho tímový kolega vyslovene sťažoval, keď predviedol štart ako z veľkej knihy. Nič také sme za posledné roky v prípade Logana Sargeanta nevideli.

V kvalifikácii na VC Singapuru, na okruhu, na ktorom ešte nikdy v živote nejazdil, stratil na Albona len sedem tisícin sekundy. “Vedel som, že bude rýchly. Nečakal som však, že sa dostane do tempa takto svižne. Myslel som si, že mu pár pretekov potrvá, kým sa do toho dostane, a že sa rozbehne, keď prídeme do Ameriky.”

Preteky v Monze, Azerbajdžane a Singapure tak mali byť skôr prípravnými, no Colapinto už stihol získať štyri body a k tomu slušné jedenáste a dvanáste miesto. “On zvláda všetok ten tlak. Valí sa na vás tisíc vecí, no on sa s tým skrátka vysporiada,” chváli Colapintovu uvoľnenú povahu. “Nikdy nie je nepokojný, nikdy nepanikári ani nepôsobí preťaženým dojmom. Vyzerá to skôr inak: Dajte mi viac a ja vám toho viac vrátim.”

Súvisiace články

Diskusia