logo F1online.skF1online.sk

Red Bull nebola moja jediná možnosť, odkázal Lawson

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 12:48

Po mesiacoch čakania sa Liam Lawson dočkal „plného úväzku“ vo Formule 1. Tento muž, ktorého kariéru začala zlomenina Daniela Ricciarda, v nasledujúcich mesiacoch môže potvrdiť, že je hodný dlhoročnej kariéry vo Formule 1. Po jeho minuloročnom predstavení v AlphaTauri bol o služby novozélandského mladíka veľký záujem a Red Bull si musel dať dobrý pozor, aby oňho neprišiel.

Liam Lawson má za sebou veľmi pozoruhodnú cestu. Možno v juniorských sériách nevyhral všetko, čo sa dalo, ale napríklad jeho predstavenie v DTM v roku 2021 zanechalo hlbokú stopu. Novozélanďan vtedy nemal ani dvadsať rokov a titul v tejto nesmierne náročnej sérii mal na dosah ruky.

Stratil ho v posledných pretekoch sezóny, keď naňho v prvej zákrute absolútne nezmyselne zaútočil Kelvin van der Linde a vyradil ho z pretekov. Posádky Mercedesu sa následne rozostúpili a hneď niekoľko pilotov pustilo do vedenia Maximiliana Götza, ktorý získal 25 bodov a aj keď mal pred pretekmi len hypotetickú šancu, nakoniec si odniesol titul.

Lawson definitívne prerazil vlani po zranení Daniela Ricciarda. Uviedol sa tak dobre, že si v podstate mohol diktovať podmienky spolupráce a náležite to využil. „Rozhodne to pre mňa nebol ľahký rok. Vlani som odjazdil pár pretekov, ale v tejto sezóne som sa ocitol na lavičke náhradníkov,“ povedal Lawson v rozhovore pre portál RacingNews365.com.

„Na druhej strane, nebyť tých vlaňajších pretekov, nemohol by som sa uchádzať o sedačku. Ako rezervný jazdec som sa však naučil, že Formula 1 je odlišná od iných kategórií. Nemôžete ju porovnávať s ničím iným. Pomohlo mi, že som patril k tímu, každý víkend som sa pohyboval po padoku a veľa som sa naučil, najmä o komunikácii,“ skonštatoval Lawson.

Aký by však bol jeho osud, keby mu to nevyšlo? Samozrejme, nejaké „keby“ vo svete športu neexistuje a zvlášť situácia v Red Bulle – s nedostatočnými výkonmi Sergia Péreza a Daniela Ricciarda – išla Liamovi doslova naproti. Podľa jeho slov sa však nemusel obávať o budúcnosť.

„Ak mám byť úprimný, myslel som len na Red Bull,“ povedal novozélandský mladík. „Samozrejme, keby mi povedali, že so mnou nechcú pokračovať, zvolil by som si inú z možností. Ja som však myslel len na Red Bull a som rád, že sa mi naskytla táto príležitosť.“

„V Red Bulle som už šesť rokov a vždy som si predstavoval, že budem pretekať s touto rodinou. Aj preto som veľmi vďačný Helmutovi Markovi, ktorý si ma ako šestnásťročného vybral na Novom Zélande v Toyota Racing Series,“ vyhlásil Lawson.

„Potom už bolo na mne, aby som si vydláždil cestu do Formuly 1. Už vtedy mi povedal, že cieľom je F1. Bez neho by sa to nepodarilo. Okrem toho som veľmi vďačný Christianovi Hornerovi. Ten chlap dodrží svoje slovo,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia