logo F1online.skF1online.sk

Horner vracia úder Wolffovi a poškuľuje po Russellovi

Max Verstappen a George Russell
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 00:57

Red Bull bol kedysi známy svojimi divokými jazdeckými rošádami a aktivitou na prestupovom trhu. Tento tím čeril vody záujmom o Alonsa či Räikkönena, ale väčšinou zostal verný vlastnej liahni. Dietrich Mateschitz mal veľký sen a chcel vytvoriť priestor pre mladé talenty. Podarilo sa, ale v posledných rokoch Red Bull túto povesť stratil.

V posledných rokoch bol Christian Horner na jazdeckom trhu skôr v defenzíve. V tejto sezóne nesiahol po výmene druhého pilota, hoci si to výsledky Sergia Péreza priam pýtali. Mexičan je pritom prvým pilotom tímu od Marka Webbera, ktorý nevzišiel z akadémie stajne – a nepretekal za sesterský tím.

Okrem toho sa v priebehu tejto sezóny musel brániť pred ofenzívou Tota Wolffa. Šéf Mercedesu verejne flirtoval s Maxom Verstappenom a ten sa nechal dobýjať, čo dostalo Hornera do dosť nepríjemnej situácie. Minulý týždeň to však svojmu odvekému rivalovi vrátil.

Keď dostal od Martina Brundla z televízie Sky otázku, či má tím „teraz jednu zo slabších jazdeckých dvojíc na rošte“ napriek dlhej tradícii promovania veľkých pretekárskych talentov do hlavného tímu, Horner odpovedal: „To je veľmi dobrá otázka. Za ten čas sme dali príležitosť mnohým mladíkom a systém Red Bullu požaduje výsledky a výkonnosť.“

„Samozrejme, ak Max podáva takéto výkony, znamená to, že Checove výkony sú nedostatočné. Vlani odviedol dobrú prácu – alebo dostatočnú prácu –, skončil druhý v šampionáte jazdcov a získali sme Pohár konštruktérov,“ povedal Horner, ktorý sa výnimočne vyjadril k ďalším plánom svojho tímu na jazdeckom trhu.

V priebehu tohto ročníka sa viackrát špekulovalo o výmene Péreza a hovorilo sa takmer výhradne o jazdcoch z akadémie Red Bullu či sesterskej stajne RB. „Musíme sa pozerať ďalej do budúcnosti. Máme niekoľko skvelých talentov a na lavičke náhradníkov čaká Liam Lawson. Vidíte talenty ako Colapinto, Bearman či Antonelli, je Liam na ich úrovni? Na to odpovie len čas,“ skonštatoval Horner.

„My máme vo Formule 2 Isacka Hadjara, ktorý donedávna viedol šampionát. Vo Formule 3 máme vzrušujúci talent Arvida Lindblada, z ktorého som osobne zvlášť nadšený. V našom juniorskom programe máme hĺbku a, prirodzene, sa nám otvára priestor,“ dodal šéf Red Bullu.

Ten však zašiel ešte ďalej a nehovorí len, že Cunodu by čoskoro mohol vymeniť Hadjar alebo Lindblad, ale tiež by vraj mohol napodobniť krok s Pérezom či Webberom. Kandidátom na miesto v Red Bulle nemá byť nikto iný ako George Russell. Iróniou osudu ide o jazdca tímu Mercedes, ktorý sa Hornerovi snaží uchmatnúť Verstappena. Je jasné, že keď Holanďan prikývne Wolffovi, jeden z dvojice Russell – Antonelli pôjde z kola von.

„Len si chceme dopriať čas a zvážiť naše možnosti smerom do budúcna – a nebojíme sa siahnuť do externých zdrojov,“ vyhlásil Horner. „Na konci budúcej sezóny končí zmluva Georgeovi Russellovi. Bolo by od nás hlúpe, keby sme o ňom neuvažovali. Sú tu aj ďalší talentovaní jazdci bez zmluvy.“

Súvisiace články

Diskusia