logo F1online.skF1online.sk

GPDA stojí za Verstappenom. Piloti zvážia konfrontáciu s FIA a jej prezidentom

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 15:45

Medzi jazdcami sa objavila vzácna zhoda. Členovia Asociácie jazdcov veľkých cien GPDA svorne vyjadrili podporu Maxovi Verstappenovi. Nemusí však zostať pri slovách. V zákulisí sa črtá odboj, ktorý by v najbližších týždňoch mohol otvoriť tému trestania pilotov za nevhodné výrazy priamo na pôde FIA.

Max Verstappen bojkotoval tlačovú konferenciu FIA v sobotu aj v nedeľu. Je otázne, či bude pokračovať v tomto proteste voči “náhubkovému” pravidlu FIA aj v Austine, keďže počas jesennej prestávky bude mať dostatok priestoru vychladnúť.

“Najbližšie dva týždne neriešim žiadnu Formulu 1,” vyhlásil Max Verstappen na otázku, či sa má FIA pripraviť na to, že aj v Texase bude na jej tlačovkách mlčať. “V Austine potom uvidíme. Ja však zostanem sám sebou. Nezmením svoj prístup ani svoje správanie.”

Možno to ani nebude nutné. Asociácia jazdcov veľkých cien GPDA totiž uvažuje o tom, že podnikne ďalšie kroky. Max Verstappen cez víkend prezradil, že ho všetci jazdci podporili. “Samozrejme, do nášho GPDA chatu som napísal verdikt a všetci sa na tom takmer začali smiať. V podstate sa pýtali, čo to je, dopekla? Je to veľká hlúposť.”

V rozhovore pre Formel1.de sa však ozval aj sám šéf asociácie, ktorý zo svojej pozície oficiálne potvrdil tieto slová a postavil sa za Verstappena. Piloti by podľa neho mali mať možnosť povedať si na tlačovej konferencii svoje za predpokladu, že tým nikoho neurazia.

“Koľko doživotných trestov vykonávania verejnoprospešných prác by dostal Günther Steiner sa svoje používanie toho slova na F?” spýtal sa Alex Wurz. “On bol za jeho používanie oslavovaný. Netflix to bez problémov vysielal po celom svete. Zrazu však takáto zmena?”

Pre Formulu 1 je séria Drive to Survive bránou k novým fanúšikom. Ak Mohamedovi bin Sulajemovi prekážajú vulgarizmy, zrejme by sa mal pokúsiť zatlačiť aj na tvorcov z Netflixu, ktorí používajú ochranné známky kráľovnej motoršportu.

Wurz pokračoval: “Toto nie je môj osobný postoj: Ako predseda GPDA musím oficiálne vyhlásiť, že celú vec preberieme interne, najskôr dospejeme k zhode, a potom zvážime, či a v akej forme si o tom pohovoríme s FIA a jej prezidentom.”

Nuž je otázne, ako sa táto kauza vyrieši tak, aby si všetci zachovali svoju tvár a neutrpelo ego ani jednej, ani druhej strany. Je vôbec niečo také možné? To sa dozvieme, zatiaľ však tomu nahráva aspoň férový prístup asociácie.

“Ja osobne tomu verím a robíme to aj v rámci GPDA, že veci riešime interne, nie cez médiá,” podotýka Wurz. “Len zriedka sa niečo z GPDA dostane do médií, pretože sa v záujme športu usilujeme o interné vyriešenie vecí. Všetkých vrátame kľúčových akcionárov chceme dostať na túto spoločnú cestu.”

“Myslím si však, že jazdci by mali mať možnosť prejaviť sa sebe vlastným spôsobom. Samozrejme, nemalo by to byť urážlivé v osobnej rovine a ani diskriminačné. V tomto smere sa už všetci posunuli ďaleko, takže z môjho pohľadu to bol príliš prísny trest,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia