logo F1online.skF1online.sk

Leclerca zaujala Piastriho rýchlosť na rovinkách, zadné krídlo McLarenu je vraj “kontroverzné”

Charles Leclerc
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 17:44

O víťazstvo v Azerbajdžane sa pobili Oscar Piastri a Charles Leclerc. Za kratší koniec ťahal pilot Ferrari, ktorý sa prakticky celý druhý stint snažil s pomocou DRS dostať späť na prvú priečku, ale bez úspechu. McLaren bol na rovinkách príliš silný, konštatuje Leclerc.

Zlomový moment pretekov nastal v 20. kole, keď sa Oscarovi Piastrimu podaril odvážny manéver na Charlesa Leclerca. Monačan priznal, že sa ani príliš tvrdo nebránil, a to z dvoch dôvodov. V prvom rade ešte len zohrieval pneumatiky a nechcel si ich zničiť tým, že by na ne zatlačil príliš skoro, nuž a v druhom rade nečakal, že predbehnúť McLaren na rovinke bude prakticky nemožné.

“Bol to dobrý manéver,” pochválil svojho súpera Charles Leclerc. “Avšak, videl som ho ísť na vnútrajšok. Vedel som, že je tam. Vedel som aj to, že preňho je to šanca dostať sa predo mňa, ale nerobilo mi to veľké starosti.”

“Vedel som, že by sa mohol dostať do vedenia, ale vedel som aj to, že som ešte len začal zahrievať svoje gumy. Nechcel som na ne tlačiť, tak som sa nechcel začať až hlúpo brániť,” vysvetlil svoj pokojný prístup, ktorý však nepriniesol ovocie. “Mýlil som sa, pretože mal veľmi dobrú rýchlosť na rovinkách a ja som sa už nedostal k príležitosti ho predbehnúť.”

Leclerc mal viac ako 20 kôl na to, aby zistil, čo by na Piastriho mohlo platiť, a pripravil si dokonalý útok. Ani jeden mu však nevyšiel. “Nemyslím si, že by som to pri svojich útokoch mohol spraviť nejako lepšie. Mohol som to spraviť lepšie pri obrane, ale vtedy som netušil, aký bude následne rýchly na rovinkách.”

Oscar Piastri v tom čase jazdil bez DRS, no aj tak sa dokázal ubrániť pred rýchlym Ferrari. Určite mu pomohlo aj mini-DRS, o ktorom sa tak intenzívne hovorí už od nedele. Aj pár km/h na rovinkách, ktoré vďaka tomu získal, mohlo byť rozhodujúcich. Tímy sa preto so žiadosťou o preskúmanie obrátili na FIA, ktorá chce situáciu monitorovať už počas VC Singapuru.

Vo Ferrari už na túto tému prebehla interná porada. “Áno, určite sme o tom debatovali,” prikývol Leclerc. “Myslím si, že Fred pôjde pri tejto téme o čosi viac do podrobností, ale podľa toho, čo mi bolo povedané, je to prinajmenšom kontroverzné. To je všetko, čo k tomu poviem, a nechám Freda, nech sa k tomu vyjadrí bližšie.”

Piatková tlačová konferencia šéfov tímov tak bude veľmi zaujímavá. Frédéric Vasseur je na ňu pozvaný, a bude na nej hovoriť aj o zadnom krídle McLarenu. Údajne má mať k veci veľmi vyhranený postoj.

Súvisiace články

Diskusia