logo F1online.skF1online.sk

A som pripravený opäť robiť bordel, smeje sa Magnussen

Kevin Magnussen
© X/Haas
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 15:27

Kevin Magnussen je späť! Po Veľkej cene Azerbajdžanu, ktorú bol nútený stráviť doma s rodinou, sa vracia s veľmi dobrou náladou, a čo je dôležitejšie, s čistým štítom. Pred víkendom v Singapure preto žartuje, že je opäť pripravený priniesť skazu na formulové okruhy.

Osud Kevina Magnussena bol spečatený po súboji s Pierrom Gaslym na VC Talianska. Mnohí jazdci vrátane Gaslyho považovali dva trestné body pre Dána za príliš prísne, ale s verdiktom sa už nič nedalo spraviť. Dán si tak týždeň oddýchol, Oliver Bearman nazbieral skúsenosti, a teraz sa všetko môže vrátiť do starých koľají.

“Áno, presne! Dostanete trest, potom sa vrátite a ste maximálne pripravení opäť robiť bordel!” žartoval Kevin Magnussen, keď sa ho na penalizáciu spýtali novinári. “Je to vtipné, ako to funguje. Nemalo to na mňa až taký vplyv. Keď som mal toľko bodov na konte, bolo dosť otravné vedieť, že keď sa niečo nabudúce zomelie, tak dostanem pretekový dištanc.”

“Je fajn, že to už nie je jeden z faktorov, no nemyslím si, že by to nejako ovplyvnilo štýl mojej jazdy. Snažil som sa hovoriť si: teraz potrebujem udrieť a nech sa stane, čo sa má stať,” opísal svoj prístup pred udelením penalizácie.

Do konca sezóny nám zostáva sedem veľkých cien, čo už Magnussenovi zrejme bude stačiť na to, aby nenazbieral potrebných dvanásť trestných bodov. Mimochodom, ich počet sa od zavedenia tohto systému v roku 2014 nezmenil, hoci vtedy sme mali len 19 pretekov a dnes ich je až 24. Aj preto niektorí piloti volajú po prehodnotení pravidiel.

Magnussen, ktorý sledoval posledné preteky zo svojej posilňovne, ktorú má doma, to vidí podobne. Systém nie je dobrý. “Cítim, že aj FIA vie, že to nie je správne. Azda sa otvoria a uvedomia si, že jazdcom musia dôverovať,” odkazuje Dán, ktorý je veľkým zástancom prístupu k pretekaniu v USA, kde sa nevyšetruje každý jeden kontakt.

“Samozrejme, sú aj veci, pri ktorých musia pritvrdiť, ako zmena smeru pri brzdení, reagovanie na pohyb. Niektoré nebezpečné veci treba zaraziť. Pri drobnostiach to však nechajte tak,” navrhuje isté uvoľnenie.

V opačnom prípade nebudeme svedkami vzrušujúcich pretekov a napínavých súbojov. “Podľa môjho názoru nie je pre F1 dobré, že takto obmedzuje pretekanie. Nemáte z toho dobrý pocit, keď váš milovaný šport sa mení štýlom, ktorý neschvaľujete. Ja mám rád tvrdé pretekanie a myslím si, že to je tá krásna vec na motoršporte — súboje. Byť na limite či tesne nad ním — vaše preteky sa vyvíjajú podľa toho, či ste tesne nad limitom alebo pod ním.”

“Mám pocit, že v tejto chvíli trestajú trápnosti. Ja osobne ako fanúšik Formuly 1 by som chcel vidieť, aby sa tento šport opäť uvoľnil a umožnil tým skvelé súperenie na trati,” doplnil Magnussen.

Súvisiace články

Diskusia