logo F1online.skF1online.sk

Hülkenberga na konci predbehli traja jazdci, zaskočila ho zelená vlajka po nehode

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala16. 9. 2024

Nico Hülkenberg si za svoju nedeľnú jazdu zaslúžil získať aspoň nejaké body, no v posledných kolách sa všetky rozkotúľali. Záver pretekov bol v jeho podaní naozaj záhadný; ako sa vlastne v priebehu pár desiatok sekúnd prepadol o tri priečky?

Réžia priameho prenosu sa na konci venovala nehode Sergia Péreza a Carlosa Sainza, a tak tragický záver veľkej ceny v podaní Nica Hülkenberga unikol pozornosti verejnosti. Návrat k záberom z monopostu Haasu však odhalil, čo sa vlastne stalo.

Ešte v 49. kole pretekov bol Nico Hülkenberg desiaty pred Francom Colapintom. Keďže na čele sa schyľovalo k nehode, bol na najlepšej ceste obsadiť ôsmu priečku. Krátko pred týmto incidentom však v pätnástej zákrute ťukol do bariéry a pokračoval opatrne s podozrením na defekt. Tím na dátach nič nevidel, no Colapintovi sa na protiľahlej rovinke podarilo dostať pred neho.

V nasledujúcom kole už Hulk prechádzal cez miesto činu, kde boli vyvesené žlté vlajky. Na trati bolo množstvo úlomkov, po ktorých opatrne prešiel. Lewis Hamilton a Oliver Bearman vzápätí využili príležitosť a nemeckého jazdca predbehli; za nehodou totiž svietila zelená vlajka.

“Všetko sa v skutočnosti vyvíjalo dosť dobre,” povedal Nico Hülkenberg v rámci svojho hodnotenia nedele. “Pravdupovediac, bolo to lepšie, než sa čakalo. V pretekoch sa mi podarilo nájsť rytmus a rýchlosť, s čím som spokojný a som na to pyšný.”

“Žiaľ, v posledných dvoch kolách sme mali nejaké problémy, potom prišla tá nehoda… Zaskočilo ma to, pretože podľa mňa mal byť okamžite povolaný safety car alebo dokonca vyvesená červená vlajka. Na rovinke bola hotová spúšť. Potom sa však objavila zelená vlajka a ja som prišiel o pozície,” povzdychol si pilot Haasu.

Krátko po Hamiltonovom a Bearmanovom manévri už na svetelných paneloch svietilo VSC. Hülkenbergovo jedenáste miesto bolo spečatené, ak by niekto nedostal trest. Jeho súperi však pravidlá nijako neporušili; predbiehali až za zelenou vlajkou.

Hülkenbergovi sa nezdalo, prečo riaditeľstvo pretekov neutralizovalo preteky virtuálnym bezpečnostným vozidlom. “Bola to obrovská nehoda, bolo to ako vo vojnovej zóne. Trosky boli všade. Viseli dvojité žlté vlajky a potom zrazu zelená, čo ma prekvapilo.”

Napokon vysvetlil aj svoje spomalenie — plyn ubral výraznejšie ako Colapinto pred ním, čo dalo šancu Hamiltonovi s Bearmanom. “Trafil som niečo veľké. Nevidel som, pretože som mal pred sebou iné auto. Nebol som si celkom istý tým, čo sa mi stalo s predným krídlom. Bola to však riadna rana. Tie posledné dve kolá boli šialené,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia