logo F1online.skF1online.sk

Stella: Polovica zásluh za Oscarovo víťazstvo patrí Landovi

Lando Norris, Oscar Piastri, Andrea Stella a spoločná fotka McLarenu
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala16. 9. 2024

Hrdinom Veľkej ceny Azerbajdžanu je bezpochyby Oscar Piastri, ktorý dokázal udrieť v správnej chvíli a následne sa takmer celý druhý stint brániť pred Charlesom Leclercom. Jedno sa však podľa vedenia McLarenu nedá odškriepiť: Bez pomoci Landa Norrisa by cesta k víťazstvu nebola taká jednoduchá, ba dokonca možno by bola zatarasená.

V prvom stinte sa Oscar Piastri len márne snažil predbehnúť Charlesa Leclerca. Výkonnostne si boli monoposty McLarenu a Ferrari veľmi podobné, a tak ani s pomocou DRS sa jazdcom nedarilo v nájazde do prvej zákruty získať dostatočnú výhodu.

Zlom v pretekoch nastal počas zastávok v boxoch. Na konci 14. kola sa o undercut na Oscara Piastriho pokúsil Sergio Pérez, keď McLaren spravil ďalšiu strategickú chybu a Piastriho neposlal do boxov hneď, ale až o dve kolá neskôr. Jeho náskok sa tak rýchlo zmenšoval.

Na túto chybu sa nakoniec do istej miery zabudlo, keďže Piastri aj tak vyhral, a navyše mu veľmi ochotne pomohol Lando Norris. Nebyť druhého jazdca McLarenu, ktorý Péreza spomalil v prostrednom sektore, Austrálčan by po zastávke spadol za Péreza.

Mexičan bol v nedeľu veľmi rýchly, a tak by sa Piastri k útoku na Leclerca buď vôbec nedostal, a ak áno, nemal by čerstvé pneumatiky, ale už pomerne opotrebovanú zmes po prípadnom súboji s Pérezom.

“Pérez šiel po undercut a bez Landovej pomoci by Pérez mohol zastaviť a ocitnúť sa pred Oscarom,” pomenúva fakty šéf McLarenu Andrea Stella. “Preteky by sa potom vyvíjali úplne inak. Myslím si teda, že Oscar sa delí o 50 percent víťazstva s Landom.”

“Je vidieť, že pretekáme ako tím. Pred víkendom sme sa rozprávali o tom, či sa nakloníme na jednu, alebo na druhú stranu. Ku každému víkendu však pristupujeme tak, že sa snažíme maximalizovať zápis pre tím. Ak jeden pilot potrebuje pomoc, ten druhý to urobí,” tvrdí taliansky inžinier.

Norris vedel, že takáto pomoc ho nebude stáť prakticky nič. Po vypadnutí v prvej časti kvalifikácie aj tak nepomýšľal na víťazstvo, ba ani na pódium, a len sa snažil minimalizovať škody.

Na druhej strane svojmu tímovému kolegovi ukázal, že s ním chce spolupracovať a aj on mu pomôže, keď to bude nutné. V tejto sezóne tak preukázal službičku druhej strane garáže už druhýkrát. Teraz mu zostáva dúfať, že keď si pozície vymenia, tak sa Piastri nezachová rovnako ako v Monze. Možno je táto viera trochu naivná, no to sa ukáže v nasledujúcich týždňoch.

Na boxovom múriku tŕpli, keď Piastri akoby zabudol brzdiť

Stella sa následne pristavil pri samotnom manévri na Leclerca, ktorý dvíhal zo sedadiel boxový múrik a nám pripomenul starého-dobrého Daniela Ricciarda. “Keď som to sledoval v priamom prenose a videl som ho ísť na to, moje inštinkty mi hovorili, že to prepáli, pretože tak posunul brzdný bod.”

Piastri však neskončil v bariére, v Leclercovi a nemusel ani využiť výbehovú zónu. “Priletel z dosť veľkej diaľky a aj tak sa mu podarilo trafiť apex. Zostal som prekvapený. Oscar však svojimi zručnosťami vždy prekvapí. Povedal by som, že ukázal aj niečo zo svojej psychickej odolnosti. Jazdil ako pilot, ktorý má plno skúseností, ktorý už čelil takému tlaku, ktorý dokáže jedným okom hľadieť do spätného zrkadla a tým druhým hľadá brzdný bod.”

McLaren môže po tomto víkende oslavovať. Pre tradičný britský tím je to priam historická chvíľa, keď sa po viac ako desiatich rokoch vracia na prvú priečku priebežného poradia konštruktérskeho šampionátu. Andrea Stella ani nemôže byť spokojnejší.

“Je to obrovský míľnik,” nedokázal skryť úsmev. “Nesmieme zabúdať na to, ako sme na tom boli na štarte minulej sezóny. Teraz vedieme priebežné poradie. Je to možné len vďaka tvrdej práci a kvalite práce celého tímu, podpore našich akcionárov, našich partnerov, fanúšikov. Dosiahli sme to spolu.”

Súvisiace články

Diskusia