logo F1online.skF1online.sk

Verstappen urobil chybu pri voľbe nastavenia: Checo vyzeral oveľa komfortnejšie

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 9. 2024

Max Verstappen utŕžil v Baku možno najhoršiu porážku v internom súboji od odchodu Daniela Ricciarda z Red Bullu. Holandský šampión sa nesmierne trápil, sťažoval sa na svoj monopost a v závere ho predbehol aj z pätnásteho miesta štartujúci Lando Norris. Po pretekoch teda Max nemal veľa dôvodov na spokojnosť, ale nejaké sa predsa len našli.

Napriek nedeľnému neúspechu nestratil Verstappen v boji o titul priveľa bodov a Red Bull v rukách jeho tímového kolegu ukázal víťazný potenciál. Holanďan nebol spokojný už po kvalifikácii, keď označil posledné zmeny nastavenia za dôvod porážky. Samozrejme, s pravidlom parc fermé nemohol nastavenie zmeniť a problémy sa zopakovali aj v nedeľu.

„Boli to pre mňa ťažké preteky. Úprimne, už v kvalifikácii som cítil, že naše posledné zmeny nastavenia nešli správnym smerom. Myslím si, že sme za to zaplatili aj v pretekoch. Vysvetlenie asi bude také jednoduché, pretože Checo mal oveľa lepšie preteky a vyzeral omnoho komfortnejšie,“ skonštatoval po pretekoch Max Verstappen pre televíziu Sky.

„Pred kvalifikáciou sme pri voľbe nastavenia vyskúšali niečo odlišné, ale to nefungovalo. Vyhrávate a prehrávate ako tím. Samozrejme, nie som spokojný s týmto výkonom, ale niekedy vám takéto zmeny na poslednú chvíľu vyjdú. Tesne pred štartom kvalifikácie urobíte tieto rozhodnutia a auto sa vďaka tomu dá dokopy. Bohužiaľ, tentokrát sa to nepodarilo,“ dodal holandský pretekár.

Kým Pérez na čele prenasledoval bojujúce duo Piastri – Leclerc, Verstappen sa prepadal stále hlbšie a hlbšie. Tempo jeho Red Bullu nestačilo na Landa Norrisa na starých pneumatikách a keď pilot McLarenu prezul, v druhom stinte sa poľahky dotiahol a predbehol Maxa. Spolu s najrýchlejším kolom tak získal na svojho rivala cenné štyri body.

„Aj keď to bol pre mňa zlý víkend, nestratili sme veľa bodov. To je asi jedno z pozitív, ktoré si môžem odniesť, ale tiež vieme, že si dokážeme počínať oveľa lepšie. Nabudúce máme pred sebou ďalší pokus,“ povedal Verstappen.

Toho si ešte po pretekoch povolali na koberček komisári za predbiehanie počas virtuálneho safety caru. Podobne ako niektorí ďalší sa previnil tým, že predbiehal v dojazdovom kole, ale fáza VSC trvala aj po odmávaní pretekov šachovnicovou vlajkou. „Ak mám byť úprimný, tak som nepredbiehal počas fázy VSC; prešli sme cieľom, preteky skončili a už aj v minulosti sa stalo, že všetci urobili to isté. Som teda trochu prekvapený, že to vyšetrujú,“ uviedol Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia