logo F1online.skF1online.sk

Colapinto po fenomenálnom výkone: Splnil sa mi sen

Franco Colapinto
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala14. 9. 2024

Sobota bola dňom nováčikov. Oliver Bearman v Haase porazil Nica Hülkenberga a Franco Colapinto zas skúsenejšieho Alexa Albona. Mladý Argentínčan je prvým zástupcom zo svojej krajiny od roku 1982 a Carlosa Reutemanna, ktorý sa v kvalifikácii dostal do elitnej desiatky. Hovorí, že sa mu tým splnil sen.

Alexa Albona v priamom kvalifikačnom súboji nedokázal poraziť žiaden jeho tímový kolega už od VC Veľkej Británie 2022, kedy sa to podarilo Nicholasovi Latifimu. To, na čo Logan Sargeant neúspešne čakal od štartu minulého roka, sa Colapintovi podarilo hneď na druhej veľkej cene v kariére. Iste, mohli by sme pripomenúť, že mu pomohli problémy Alexa Albona, ale faktom zostáva, že Colapinto sa musel dostať do pozície, aby z toho dokázal profitovať. Šťastiu šiel naproti vďaka postupu do Q3.

Franco Colapinto v piatok poľutoval mechanikov, že im svojou nehodou vyrobil toľko práce a oni nestihli ísť ani na obed, no v sobotu im to vynahradil. “Dnes bolo fajn, že som im vrátil niečo z toho, čo mi dali. Som veľmi šťastný. Ešte nás čaká dlhá cesta, ale dostať sa do Q3 je veľmi dôležitý moment.”

“Odjazdil som výborné kolá. V každom jednom kole som šiel naplno. Už sa neviem dočkať nedele. Teším sa na zajtra. Pred prvou zákrutou [na štarte] bude pomerne krátka rovinka, ale som nadšený. Je to úžasná chvíľa, môj prvý postup do Q3. Toto je chvíľa, o ktorej sní každý pilot,” rozplýval sa zatiaľ viac než len adekvátny nástupca Logana Sargeanta.

Colapintov úspech by sme predsa len mohli bagatelizovať problémami na druhej strane garáže, ale on to v tomto svetle vôbec nevníma. “Toto je veľmi dôležitá chvíľa pre Williams a pre mňa splnený sen. Po piatku to bolo náročné, ale podaril sa nám veľmi dobrý comeback, takže sme veľmi šťastní.”

“Dosiahol som to už na druhý víkend v F1, takže ani nemôžem byť šťastnejší. Bola to výborná kvalifikácia. Po každom výjazde na trať sme ako tím odviedli dobrú prácu,” pochválil aj boxový múrik, že mu pomohol dosiahnuť “ten veľký, veľký cieľ”.

Netreba mať veľké oči, ale strata 0,161 sekundy na Fernanda Alonsa mohla byť ešte o čosi menšia. “Samozrejme, bol by som ešte o trošku spokojnejší, keby som skončil pred Astonom, ale spravili sme istý krok s nastaveniami, keď sme sa pokúsili trochu získať v poslednom výjazde na nových pneumatikách, no celkom to nezafungovalo. Gumy nezvládli celé kolo.”

Súvisiace články

Diskusia