logo F1online.skF1online.sk

Hornerovi nevonia veľkolepá prezentácia Aston Martinu: Adrian si vždy robí, čo chce

Adrian Newey a Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2024

Adrian Newey oficiálne podpísal kontrakt s Aston Martinom a v marci 2025 nastúpi do nového zamestnania. Dnes však stále platí, že je zmluvne viazaný Red Bullu. Napriek tomu sa objavil na veľkolepej slávnosti priamo v továrni Aston Martinu. Zamestnanci majú väčšinou zmluvne zakázané navštevovať zariadenia konkurenčných tímov, ale to Neweymu príliš neprekážalo. Skôr to prekážalo jeho čoskoro bývalému šéfovi Christianovi Hornerovi.

Ten určite tiež sledoval veľkolepú prezentáciu v Silverstone. Súdiac podľa jeho reakcie, ktorú poskytol médiám v Baku, sa mu príliš nepáčila. Považoval ju za „predčasnú“ a zrejme mu príliš nevoňala ani skutočnosť, že Adrian ju (zjavne) nekonzultoval so svojím ešte stále zamestnávateľom.

„Aston prišiel s veľkolepým oznámením,“ povedal médiám Horner. „Adrian vždy zvykol robiť, čo chcel. Samozrejme, pre ich tím je to veľká chvíľa a rozhodli sa to osláviť možno trochu predčasne, keďže ešte nevypršal jeho kontrakt s Red Bull Racing.“

Šéfa Red Bullu podľa jeho slov neprekvapilo, že Newey si vybral Aston Martin. Aj keď bol spočiatku spájaný s Ferrari a zdalo sa, že tentokrát je mu súdené pracovať pre najstarší tím vo Formule 1, nakoniec zakotví v Silverstone. „Podľa mňa bolo časom stále jasnejšie a jasnejšie, že sa vydá touto cestou, nie do dôchodku, alebo iného tímu. Čaká ho veľká výzva a bude smutné sledovať jeho odchod. Prajeme mu však len to najlepšie,“ odkázal Horner.

Newey patril k základným stavebným kameňom úspechov Red Bullu. Keď Adrian opustil Williams, tento tím už nikdy nezískal titul. McLaren po jeho odchode získal jeden. Ako to bude v prípade Red Bullu? „Adrian je veľmi kreatívny a nie je ako priemerný dizajnér. Tuším, že je posledný, ktorý stále používa rysovaciu dosku,“ povedal Horner.

„Je jedinečný v mnohých aspektoch a myslím si, že Aston Martin bude chcieť ťažiť z jeho obrovských skúseností. Budem naňho spomínať len v dobrom, strávili sme spolu takmer dvadsať rokov, prešli sme si vzostupmi aj pádmi, ale pozeráme sa do budúcnosti. Myslíme si, že sme v dobrej pozícii,“ uviedol šéf Red Bullu.

Aký bude Red Bull bez Neweyho?

Presne toto je otázka, ktorú si momentálne kladú všetci. Ako sa zmení Red Bull po odchode Neweyho a ďalších dôležitých ľudí? Je jasné, že odchod takej osobnosti pocítite, ale môže jeden človek znamenať rozdiel medzi víťazstvom a porážkou? Nie, pretože Ferrari, Mercedes a ďalší dokázali vyhrávať aj bez Neweyho, ale s ním máte k víťazstvu o niečo bližšie.

„V roku 2014 bol veľmi blízko k odchodu a od tej chvíle sme sa museli uistiť, že budeme pripravení na jeho prípadný koniec a štafetu prevezme niekto iný,“ povedal Horner pre televíziu Sky. „Rozhodol sa pre Aston Martin, kde mu ponúkli akcie a, pokiaľ tomu správne rozumiem, aj riadenie celej štruktúry. Stále cíti, že má motiváciu pre takúto prácu.“

„Náš život však pokračuje ďalej. Máme skvelý tím s veľkou silou a hĺbkou. Ani Manchester United neprestal vyhrávať po odchode Erica Catonu,“ dodal Angličan.

Súvisiace články

Diskusia