logo F1online.skF1online.sk

Jordan: Všetci sme kritizovali Péreza, no možno on ukazoval skutočnú výkonnosť auta

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2024

Problémy Sergia Péreza s monopostom RB20 sa začali už v úvode európskej časti sezóny, no Red Bull ich dlho nebral príliš vážne. Dnes sa ukazuje, že možno mal venovať oveľa viac pozornosti svojej tímovej dvojke a neutešovať sa tým, že Max Verstappen stále dokázal zbierať pódiá. Mohol to byť totiž práve Mexičan, kto bol skutočným indikátorom výkonnosti monopostu.

Poplach v Red Bulle sa spustil po letnej prestávke, keď Lando Norris vyhral VC Holandska s náskokom viac ako 20 sekúnd. V Monze boli problémy ešte viditeľnejšie, keď sa už ani Max Verstappen nedokázal prebojovať do najlepšej päťky. Teraz je všetkým jasné, že situácia je vážna, no neprišlo to neskoro?

V ohrození už nie je len konštruktérsky, ale aj jazdecký šampionát. McLaren sa však na svojich súperov dotiahol aj vďaka tomu, že Sergio Pérez nedokázal zbierať dostatok bodov. Dokonca sa rozoberala výkonnostná klauzula v jeho zmluve a Mexičanova budúcnosť.

Nakoniec sa v tíme udržal, čo podľa Eddieho Jordana bude červených býkov ešte mrzieť. “Myslím si, že Red Bull blafoval,” hovorí v podcaste Formula For Success o stretnutí Red Bullu po VC Belgicka a jazdeckej otázke. “Mal prijať rozhodnutie, čo ho ešte dobehne. Verím tomu, že už konštruktérsky šampionát nevyhrá, už to vyzerá byť takmer isté. Takto však naložil so svojimi kartami.”

Red Bull môže Checovi vyčítať, že mu nepomohol vypracovať si dostatočný náskok pred McLarenom, ktorý by sa teraz mohol snažiť udržiavať. Na druhej strane sa však musí pozrieť do zrkadla aj na svoje chyby a to, čo prehliadal.

“Všetci sme kritizovali Péreza, ale možno Pérez ukazoval rýchlosť toho auta,” pokračoval Jordan. “Max ukazoval to, čo Max dokáže. Ja nemám žiadne pochybnosti o tom, že momentálne je najlepším jazdcom vo Formule 1. Končiť na štvrtom, piatom alebo šiestom mieste, to ho musí zožierať.”

Bývalý majiteľ a šéf rovnomenného tímu má pre vedenie Red Bullu a Christiana Hornera aj jednu radu, čo treba s touto situáciou spraviť. “Povedzme, že ste šéfom tímu. Čo urobíte ako prvé? Poviete: Už stačilo, potrebujeme sa pozrieť na fakty. Všetci inžinieri do zasadačky, pozrieme sa pravde do očí, ako na tom presne sme!”

“Na začiatku sezóny sme mali aké nastavenia? Aké to boli nastavenia, keď sme vyhrávali o pätnásť sekúnd a na trati sme sa vozili? Čo sa zmenilo? Ukážte mi vylepšenia, pretože je nad slnko jasnejšie, že tie vylepšenia nefungovali. Klamete samých seba. Snažíte sa veriť veternému tunelu, ktorý vám vracia chybné čísla,” snaží sa vžiť do pozície šéfa Red Bullu Jordan.

Inžinieri by mali preskúmať každý krok, ktorý spravili od začiatku roka — odraziť sa treba od základu, ktorý ešte fungoval. “A teraz sa uistite, že sa na ňom nič nezmení, až kým nedokážete garantovať, že to prinesie zlepšenie. Je mi ľúto, ale takto to je. Je to katastrofa. Christian Horner má pred sebou veľmi ťažkú úlohu. Potrebuje vytiahnuť bič a začať ním plieskať.”

Súvisiace články

Diskusia