logo F1online.skF1online.sk

Neweyho čaká spolupráca s „úhlavným nepriateľom“ Alonsom: Adrian bol pre nás inšpiráciou

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Adrian Newey nebude spolupracovať s Lewisom Hamiltonom, čo v minulosti označil za jednu z najväčších ľútostí vo svojej kariére, ale s Fernandom Alonsom. Toho však taktiež označil za človeka, s ktorým veľmi chcel spolupracovať. Kedysi spolu tvrdo bojovali, Newey ako dizajnér Red Bullu a Alonso ako pilot Ferrari, ale teraz spoja svoje sily s cieľom dostať Aston Martin až na vrchol.

Jazdecká a dizajnérska legenda tohto športu spoja svoje sily. Britský tím má minimálne na papieri našliapnuté k veľkým veciam. Má špičkové zariadenia, továrenskú dohodu s Hondou, elitných inžinierov a za volantom pretekársku legendu. Rok 2026 bude pre toto spojenie prvý pokus vystúpiť až na vrchol.

„Lanca už trochu poznám dlhé roky od jeho pôsobenia vo Formule 3, kde sa stretol s mojím synom Harrim. V tom roku absolútne dominoval druhej polovici sezóny. Proti Fernandovi sme bojovali dlhé roky. Bol pre nás v tom čase niečo ako úhlavný nepriateľ,“ povedal so smiechom Adrian Newey na utorkovej tlačovej konferencii pri potvrdení svojho prestupu do Aston Martinu.

„V roku 2009 sme boli veľmi blízko k tomu, aby sme ho získali do nášho tímu. Bohužiaľ, vtedy sa nám to nepodarilo, čo je veľká škoda. Museli sme tak pokračovať vo vzájomných súbojoch. Je to legenda tohto športu a veľmi sa teším, že s ním budem spolupracovať,“ dodal Newey.

Samotný Fernando Alonso má určite ešte väčšiu radosť. Aston Martin zažíva ťažkú sezónu a na výraze španielskeho matadora pred mikrofónmi médií sa to podpísalo. Teraz dostal vítanú motivačnú injekciu a aj keď tieto kroky prichádzajú možno trochu neskoro pre kariéru veterána Formuly 1, v roku 2026 budú mať minimálne jeden pokus, aby zaútočili na absolútny vrchol.

„Pretekali sme proti sebe dlhé roky,“ povedal na utorkovej tlačovej konferencii Fernando Alonso. „Povedal by som však, že viac ako rival bol pre nás inšpiráciou. Vďaka Adrianovi, jeho talentu a jeho autám sme si všetci museli počínať lepšie. Ako jazdci, inžinieri a tímy sme museli pozdvihnúť latku, aby sme sa mu mohli postaviť.“

„Dnešok je neuveriteľný deň pre náš tím. Lawrencova vízia získava svoje kontúry s touto novou budovou, Adrianom, Hondou, Aramcom či novým veterným tunelom. Určite si myslím, že Aston Martin je tímom budúcnosti,“ vyhlásil Alonso.

„Pracovať s Adrianom pre mňa bude neuveriteľná príležitosť po profesionálnej aj osobnej stránke. Som veľmi rád, že toho môžem byť súčasťou. Od týchto ľudí sa môžete veľa naučiť. Pred niekoľkými týždňami som o tom hovoril aj s Lancom. Máme neuveriteľnú príležitosť pracovať s Lawrencom a všetkými ľuďmi v Aston Martine. Veľa sa toho učíme na trati i mimo nej. Všetko je to súčasť nášho rastu,“ povedal dvojnásobný majster sveta.

Súvisiace články

Diskusia