logo F1online.skF1online.sk

Neboj, Lawrence, nájdem ďalšie spôsoby, ako investovať peniaze

Adrian Newey a Lawrence Stroll
© Aston Martin F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Úplne nová továreň, úplne nový veterný tunel, továrenská dohoda s Hondou, nové posily na technickom oddelení a Adrian Newey ako jeho šéf a akcionár celej stajne. Začal Aston Martin finálnu fázu svojho výstupu na vrchol Formuly 1? Angažovanie najúspešnejšieho dizajnéra všetkých čias je jednoznačným stanoviskom a ciele do nasledujúcich rokov sú jasné.

Boli to dlhé mesiace špekulácií. Neweymu sa v ich priebehu ozvalo viacero záujemcov, ale nakoniec zvíťazila ponuka Lawrenca Strolla. Príležitosť vysvetliť dôvody dostal Adrian na utorkovej tlačovej konferencii. Nakoniec rozhodli investície, odhodlanie majiteľa a jasná vízia smerom do budúcna. Ďalší záujemcovia na čele s Ferrari museli ustúpiť a bývalý technický riaditeľ Red Bullu zvolil výzvu ako nový výkonný technický partner a akcionár Aston Martinu, čo mu neponúkol žiadny z konkurenčných tímov.

„Cítim sa veľmi polichotený, že ma oslovilo niekoľko tímov,“ povedal Newey. „Diskutoval som s niektorými z nich, ale nie so všetkými. Nakoniec sa z toho však stala jasná a veľmi prirodzená voľba z rôznych dôvodov.“

Adrian v priebehu utorka veľa hovoril o odhodlaní Lawrenca Strolla, jeho investíciách a novej infraštruktúre v Silverstone. Práve tie boli podľa jeho slov hlavnými dôvodmi, prečo si vybral práve Aston Martin.

„Nová budova je neskutočne pôsobivá a mám z nej skvelý pocit. Nehovorili sme však o tom, že tieto nové zariadenia sú skutočnou demonštráciou Lawrencovho odhodlania a jeho vízie pre tím. Neviem, koľko to stálo, ale nebolo to lacné,“ povedal Newey so širokým úsmevom a vyvolal smiech prítomných.

O Adrianovi je známe, že na svojich nadriadených vždy nalieha, aby investovali stále viac a viac peňazí. Je jasné, že to neminie ani Strolla, ktorého na to Newey pripravil už v utorok na tlačovke. „Nájdem mu ďalšie spôsoby, ako investovať peniaze pod rozpočtovým stropom,“ povedal so smiechom Adrian.

„Povedal by som, že za mojím rozhodnutím je kombinácia nových zariadení, dobrého pocitu v tejto budove a, pravdepodobne toho najdôležitejšieho, veľmi viditeľnej demonštrácie Lawrencovho odhodlania. Ak to mám zhrnúť jednou vetou, má pevné presvedčenie, jasný smer a v rulete veľmi rád staví všetky žetóny na čiernu. Presne to aj robí,“ uviedol Newey.

Je jasné, že peniaze sú v tomto biznise – a Adrian mu rozumie veľmi dobre – mimoriadne dôležité. Existuje však v prípade angažovania človeka ako Newey niečo ako „príliš veľa peňazí“? Majiteľ stajne má na túto otázku jasnú odpoveď.

„Môžem vám povedať, že Adrian je výhodný obchod,“ vyhlásil Lawrence Stroll bez váhania. „Som v tomto biznise – Bože, ako dlho to vlastne je – viac ako štyridsať rokov a nikdy som nemal takú istotu pri svojej investícii. Adrian sú tie najlepšie investované peniaze, je to akcionár a náš partner.“

„Je to ten najlepší partner, akého môžete priviesť do spoločnosti. Máme v úmysle spoločne spolupracovať veľmi dlho. V podstate je to relatívne lacné, keď sa pozriete na všetko, čo Adrian prináša do nášho partnerstva,“ dodal Stroll.

Súvisiace články

Diskusia