logo F1online.skF1online.sk

Oficiálne! Adrian Newey sa stal novou posilou a akcionárom Aston Martinu!

Adrian Newey
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Očakávané sa stáva skutočnosťou. Adrian Newey sa oficiálne zaviazal Aston Martinu. Po jeho májovom odchode z Red Bullu sa končí kolotoč špekulácií a po pôsobení v tímoch Leyton House, Williams, McLaren a Red Bull bude jeho ďalšou zastávkou Aston Martin. Tím to oficiálne oznámil na veľkolepej tlačovej konferencii v továrni stajne.

Nečakanou novinkou je skutočnosť, že Newey sa nielenže pripojí k technickému tímu Aston Martinu, ale stane aj akcionárom stajne zo Silverstone! Na utorkovej tlačovej konferencii za prítomnosti partnerov i samotného Neweyho to oznámil osobne Lawrence Stroll. Ten Adriana označil za nového “výkonného technického partnera” a “akcionára”.

Je to vyvrcholenie dlhých špekulácií. V posledných týždňoch však začalo byť čoraz viac zrejmé, aká bude Neweyho ďalšia budúcnosť. Adrian označil možnosť pripojiť sa k akcionárom stajne za „príležitosť, ktorú mu nikto nikdy neponúkol“. Znie to trochu ironicky vzhľadom na nedávne špekulácie okolo Christiana Hornera. Ten vraj mal taktiež ambície pripojiť sa k štruktúre vlastníkov Red Bullu, podobne ako sa to v Mercedese podarilo Totovi Wolffovi.

Nuž, Newey túto príležitosť dostal. Okrem štedrého platu – podľa mediálnych špekulácií okolo 30 miliónov libier ročne – sa stane aj akcionárom stajne zo Silverstone, čo je za súčasného stavu veľká vec. Adrian sa podľa slov Lawrenca Strolla stane „výkonným technickým partnerom“, takže doplní budúceho hlavného technického riaditeľa Enrica Cardileho a technického riaditeľa (a jeho bývalého podriadeného v Red Bulle) Dana Fallowsa.

„Som nadšený, že prichádzam do Aston Martinu,“ vyhlásil Newey. „Nesmierne ma inšpirovala a ohromila vášeň a odhodlanie Lawrenca vo všetkom, na čom pracuje. Je odhodlaný vytvoriť tím svetových šampiónov. Je jediným väčšinovým vlastníkom tímu, ktorý sa aktívne angažuje po športovej stránke. Odrazilo sa to aj pri budovaní tohto nového AMR Technology Campus a veterného tunela v Silverstone. Nielenže sú tieto zariadenia najmodernejšie, ale tiež ponúkajú skvelé prostredie na prácu.“

„Spolu so skvelými partnermi, ako sú Honda a Aramco, majú všetky kľúčové časti infraštruktúry potrebné na to, aby sa Aston Martin stal majstrovským tímom. Teším sa, že môžem pomôcť pri dosiahnutí tohto cieľa,“ dodal Newey.

Súvisiace články

Diskusia