logo F1online.skF1online.sk

Stella naznačil, že je pripravený rozhodnúť o tímovej réžii. Alebo nie?

Po štarte VC Talianska 2024: Lando Norris, Oscar Piastri
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2024

Koľko bodov stratil McLaren tým, že v Monze dovolil svojim pilotom pretekať a nestanovil si jasnú jednotku a dvojku? Podľa niektorých prišiel o víťazstvo, podľa niektorých o double a podľa iných by sa nič nezmenilo. Váhanie stajne z Wokingu mnohí nechápu, ale Andrea Stella po pretekoch naznačil, že teraz možno nastal ten správny čas.

Nie je to neskoro? A bude to nakoniec stačiť? To sú otázky, na ktoré sa ešte len dozvieme odpoveď. Rovnako tak sa dozvieme, či niečo také vôbec bude správnym rozhodnutím. Matematicky to však dáva dokonalý zmysel, Lando Norris má pred tímovým kolegom veľký náskok, stále má šancu na titul a McLaren má veľmi rýchly a univerzálny monopost.

Po tvrdom súboji Norrisa s Piastrim v prvom kole Veľkej ceny Talianska si mnohí len neveriacky ťukali na čelo. Nemal McLaren zasiahnuť? Prečo zbytočne riskoval kolíziu a s ním možno definitívnu stratu reálnej šance na jazdecký titul? Možno aj v tíme si uvedomia, že hra na „rovnosť príležitostí pre oboch pilotov“ je dobrá pre imidž, ale škodlivá pre šance na titul.

„Bojujeme s Maxom Verstappenom, takže si myslím, že ak chceme podporiť jedného jazdca, musí to byť ten s lepším postavením v šampionáte,“ povedal šéf McLarenu Andrea Stella. „Okrem toho, Lando si počínal veľmi dobre, keď vybojoval pole position v Zandvoorte aj tu v Monze.“

„Ak Lando niečo potrebuje, tak maximálne doladiť pár drobností v pretekoch. Môže mu to pomôcť a nám to môže pomôcť pretaviť štart z pole position do lepšieho výsledku. Keď sa pozriete na jeho prvé kolo – a preskúmame to spoločne s ním –, môžete vidieť pár vecí, ktoré mohol urobiť o trochu lepšie,“ hovorí Stella možno až trochu kriticky.

Talian tak na jednej strane pripustil, že jasná tímová jednotka s plnou podporou je predmetom diskusie vnútri tímu, na druhej sa naďalej zdráhal a podčiarkol všetky negatíva tímovej réžie. „Chceme s Landom zabojovať o titul,“ vyhlásil Stella. „Myslím si však, že tímová jednotka je dobrá akurát tak na titulky. Nie som si istý, či to funguje aj v reálnom svete. Čo to znamená? Čo budete robiť?“

„Povedzme, že si vyberieme tímovú jednotku, Lando bude v štvrtej zákrute brzdiť príliš skoro a Oscarovi sa, prirodzene, otvorí cesta do vedenia. Čo to potom znamená pre vás ako tímovú jednotku? Vymeníte pozície v nasledujúcom kole? Je len veľmi ťažké implementovať túto definíciu v reálnom svete,“ vysvetlil Stella, ktorý zrejme hľadá komplikovanú definíciu na štýl „pápajové pravidlá“.

„Lepšie je pokračovať v práci ako tím, získať názory oboch jazdcov a potom pokračovať v boji o oba šampionáty, keďže teraz sa zdá byť možný aj zisk jazdeckého titulu. Pred Monzou sme boli trochu opatrní, ale teraz vidím, že McLaren dokáže byť konkurencieschopný aj na okruhoch, kde sa mu vlani nedarilo,“ dodal taliansky inžinier.

Súvisiace články

Diskusia