logo F1online.skF1online.sk

Newey má zarobiť až 35 miliónov ročne. Stroll: S Adrianom komunikujem už celé roky

Lawrence Stroll
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 9. 2024

Dnes je už akýmsi verejným tajomstvom, že čoskoro sa dočkáme oficiálneho oznámenia príchodu Adriana Neweyho do Aston Martinu. Svet Formuly 1 to dosť zaskočilo, ale prekvapený rozhodne nie je majiteľ stajne Lawrence Stroll, ktorý konštatuje, že so skúseným konštruktérom komunikuje už veľmi dlho.

A je rozhodnuté. Začalo sa odpočítavanie do chvíle, keď sa priamo z úst majiteľa Aston Martinu Lawrenca Strolla dozvieme, že sa mu podaril úlovok storočia. Nie je to Ferrari, Mercedes ani McLaren, kto by získal Adriana Neweyho, ale britský tím s veľkými plánmi a ešte väčšou peňaženkou.

Lawrenca Strolla v utorok vyspovedal magazín Bloomberg. “S Adrianom nekomunikujem mesiace, ale v skutočnosti sú to celé roky,” prezradil kanadský miliardár. “Vzhľadom na výsledky je Adrian jasne najtalentovanejšou osobnosťou s najväčším darom vo Formule 1. Keby sa Adrian k nám pripojil, bol by som veľmi nadšený. Myslím si, že rovnaké pocity by mala aj každá iná stajňa.”

Iná stajňa však takýto pocit nezažije. Martin Brundle si zo Strolla vystrelil na svojom holandskom grid walku, keď sa pristavil pri majiteľovi Aston Martinu a spýtal sa ho: “Tak, kedy u teba nastupuje Adrian Newey?” Stroll sa vtedy ešte musel ohradiť: “Ja som nepovedal, že Adrian Newey u mňa nastupuje.”

Hovorca Aston Martinu takisto nič nechcel potvrdiť a aj v posledných dňoch konštatoval v podstate to isté, čo aj v posledných mesiacoch. “Adrian je spájaný s mnohými tímami a bol by prínosom pre každú stajňu, no my nemáme nič, čo by sme mohli oznámiť.”

Britská stajňa najmä poslednú časť vety opakuje v každom vyhlásení pre médiá. Nepopiera, že Newey sa stane jej konzultantom, len konštatuje, že ešte nič nemôže oznámiť. Podľa niektorých zdrojov má totiž do 6. septembra účinok dohoda s Red Bullom, že skôr neoznámi svoje ďalšie kroky.

Aston Martin však zvolal tlačovú konferenciu na utorok, takže je vysoko pravdepodobné, že o dva dni budeme mať všetko čierne na bielom. Zahraničné portály sa však už teraz predbiehajú v tom, kto prinesie viac informácií o jeho novej zmluve.

Britská BBC v sobotu vydala článok o tom, že Adrian Newey si v Aston Martine môže spolu s bonusmi zarobiť až 35 miliónov eur ročne. S Aston Martinom mal podpísať päťročný kontrakt, ktorý tým pádom vyprší až na konci sezóny 2029 pred plánovaným príchodom ďalších nových pravidiel.

Ako si to Aston Martin môže dovoliť?

Adrian Newey sa týmto krokom stane najlepšie plateným zamestnancom Aston Martinu, a tým pádom jeho gigantická odmena nebude mať nijaký vplyv na rozpočtový strop stajne. Alebo presnejšie povedané, takmer nijaký. Podľa súčasných pravidiel totiž do rozpočtového stropu nie sú zahrnuté mzdy len troch najlepšie platených inžinierov. Ak Newey pribudne, niekto z tejto trojice bude musieť vypadnúť.

Bývalý konštruktér Red Bullu nie je jediné zvučné meno, ktoré sa pridalo k Strollovmu veľkolepému plánu, ktorý je založený na “mojej vízii, mojich obchodných zručnostiach a mojej peňaženke”. Z tejto peňaženky ochotne rozdáva milióny dolárov s jasným heslom: Úspech za každú cenu.

A tak v Aston Martine budú s Neweym pracovať aj aerodynamik Dan Fallows, Eric Blandin či šéf vývoja Luca Furbatto. Novým generálnym riaditeľom sa stal otec mimoriadne úspešných pohonných jednotiek Mercedesu Andy Cowell. Na lukratívnu ponuku Aston Martinu nedávno pristúpil aj bývalý technický riaditeľ Ferrari Enrico Cardile.

Nemali by sme tiež zabúdať na to, že Newey so sebou zrejme dotiahne ďalších skúsených inžinierov. Keď sa špekulovalo o jeho rokovaniach s Ferrari, písalo sa aj o tom, že vedenie talianskej stajne sa zdráhalo prijať ďalších 20 jeho kolegov, s ktorými chcel pracovať na budúcich autách Scuderie.

Mohol by si teda Aston Martin niečo také dovoliť popri ďalších 400 svojich zamestnancoch? Nemecký magazín Auto Motor und Sport prichádza s jedným vysvetlením. “Súperi sa zamýšľajú nad tým, ako sa dá do 160 miliónov dolárov vtesnať toľko dobre platených odborníkov. Už sa objavujú špekulácie, že Aston Martin odmeňuje niektorých svojich dobre platených zamestnancov podielmi v spoločnosti, čím ušetrí časť ich mzdy. Tento nepeňažný benefit by momentálne nebol zahrnutý do stropu,” podotýka spomínaný zdroj.

Zamestnanci by s takýmto postupom museli súhlasiť, no vzhľadom na to, že hodnota akcií by mala stále stúpať, s tým zrejme nemajú veľký problém.

Súvisiace články

Diskusia