logo F1online.skF1online.sk

Také dobré prostredie v McLarene nebolo už 40 rokov, dopočul sa Zak Brown

Spoločná fotka McLarenu: Lando Norris, Oscar Piastri
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2024

McLaren je vo veľmi podobnej situácii ako Ferrari. Aj tradičná britská stajňa čaká na majstrovský titul už šestnásť rokov, no na rozdiel od súperov z Maranella je bližšie k tomu, aby toto neúspešné obdobie ukončila hneď tento rok. Zak Brown si pochvaľuje prácu Andreu Stellu, ktorému sa vraj v McLarene podarilo vytvoriť také dobré podmienky, aké v ňom už dávno neboli.

Pred nami je posledných osem veľkých cien ročníka a McLaren má konštruktérsky titul prakticky vo svojej hrsti. Stráca síce ešte osem majstrovských bodov na Red Bull, ale vzhľadom na formu červených býkov a McLarenu z posledných týždňov je už len otázka času, kedy sa papájoví dostanú do čela.

Zak Brown v liste adresovanom fanúšikom McLarenu vyzdvihol tvrdú prácu celého tímu, ktorá viedla až k tomuto priam historickému okamihu. “V krátkom čase sme prešli veľký kus cesty. Spomínam si na to, koľko úsilia sme na tejto ceste museli vynaložiť na zisk prvej trofeje na VC Brazílie 2019 s Carlosom Sainzom, a tiež na to, ako sme to oslavovali. Dnes to už dosahujeme na pravidelnej báze. Je to fantastické.”

“Vidím okolo seba neskutočne motivovaný a oduševnený tím, ktorý poháňa nielen to, že každý týždeň bojujeme o pódiá, ale aj túžba na každých pretekoch sa zlepšiť,” napísal generálny riaditeľ McLarenu. “V konštruktérskom šampionáte sme na druhom mieste a sme nadšení, že sme na misii s cieľom ju vyhrať a s oboma jazdcami tvrdo zabojovať o jazdecký šampionát.”

Za posledných desať rokov by sme mohli na prstoch jednej ruky spočítať, koľko tímov sa dostalo k reálnej šanci na titul. Musí totiž do seba zapadnúť obrovské množstvo kúskov skladačky, bez ktorých to nejde.

Zak Brown identifikoval aj jeden z najdôležitejších faktorov, ktorý stojí za povstaním McLarenu. “Toto všetko sa udialo pod vedením Andreu Stellu. Nedávno sa pri mne pristavil jeden kolega a povedal mi, že za 40 rokov, čo pracuje v McLarene, v ňom ešte nikdy nebolo také dobré prostredie. Je úžasné, akú energiu čerpáme z celého tímu.”

Pozitívne hodnotenie priamo od zamestnanca má o to väčší význam, že od roku 1984, a teda v priebehu posledných 40 rokov, sa McLarenu podarilo získať sedem jazdeckých a desať konštruktérskych titulov. Teraz by do Wokingu mohli putovať ďalšie.

“Andreov prístup založený na spolupráci je kľúčom k nášmu úspechu, ktorý sme dosiahli s pomocou nášho skvelého tímu,” nešetril chválou americký biznismen. “Ide o spoločné úsilie celej organizácie vrátane našich majiteľov, členov správnej rady, našich skvelých partnerov, našich ľudí a oddaných fanúšikov. Každý jeden prispieva k našim výkonom. Bez nich by sme nemohli pretekať.”

Súvisiace články

Diskusia