logo F1online.skF1online.sk

Haas našiel náhradu za Kevina Magnussena: VC Azerbajdžanu odjazdí Ollie Bearman

Oliver Bearman
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2024

Kevin Magnussen si azerbajdžanské preteky bude musieť vychutnať z pohodlia svojej obývačky. Zákaz štartu, ktorý dostal za nazbieranie dvanástich trestných bodov, však spôsobil menšie komplikácie jeho stajni, ktorá musela zaňho nájsť náhradu. Nehľadala však dlho.

V piatok predpoludním Haas oznámil, že v Baku bude za Kevina Magnussena zaskakovať Oliver Bearman, ktorý bol už od víkendu považovaný za najrozumnejšiu voľbu. Mladý Brit má totiž na pomery mladíka množstvo skúseností.

Za sebou má už Veľkú cenu Saudskej Arábie, ktorú odjazdil namiesto Carlosa Sainza, a takisto účasť vo viacerých piatkových tréningoch. V nich jazdil práve za Haas, a tak by mal mať dobrý prehľad o fungovaní tímu a všetkých procedúrach.

Bearman sa navyše v budúcej sezóne stane stálym jazdcom amerického tímu, takže by bola veľká škoda nevyužiť túto príležitosť. Okrem toho, že nazbiera ďalšie skúsenosti, to bude mať pre Haas aj inú výhodu: Bude si môcť vypočuť spätnú väzbu svojho budúceho pilota a podľa nej upraviť kurz vývoja budúcoročného auta.

Mladík je však súčasťou Jazdeckej akadémie Ferrari, a tak šéf tímu Ajao Komacu nemohol oznámiť Bearmanovo nasadenie hneď. Najskôr musel získať súhlas Scuderie, čo zrejme nebol veľký problém, ale skôr nutná formalita.

V Azerbajdžane sa tak môžeme tešiť na porovnanie Nica Hülkenberga s Oliverom Bearmanom, ktorý vo Formule 2 síce tento rok nehviezdi, no len preto, že súčasné monoposty mu nevyhovujú. Oveľa lepšie sa vraj cíti v efjednotke.

“F2 je pomalšia, ale myslím si, že jazda v monoposte F1 oveľa lepšie pasuje môjmu prirodzenému jazdeckému štýlu,” vysvetľoval Oliver Bearman v júni ešte pred svojim vystúpením v prvom tréningu na VC Veľkej Británie. “Jazdiť v monoposte F1 rýchlo je pre mňa intuitívne.”

“Ak poriadne zatlačím na plynový pedál, dokážem zajazdiť lepšie časy v F1, zatiaľ čo v F2 musím rešpektovať auto a jazdiť opatrne. Formula 1 je o čosi intuitívnejšia a príde mi prirodzenejšia,” ozrejmil 19-ročný Brit, ktorý dostane šancu ukázať, či dokáže byť počas súťažného víkendu konkurencieschopný aj bez top monopostu, ktorý mu v Saudskej Arábii poskytlo Ferrari.

Súvisiace články

Diskusia