logo F1online.skF1online.sk

Brown si doberá Red Bull: Stavím sa, že by bolo fajn mať v tíme Neweyho

Adrian Newey
© Filip Škripko
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2024

Od odchodu Adriana Neweyho výkonnosť Red Bullu klesá. Vedenie červených býkov ubezpečuje, že to spolu nesúvisí, no istý súvis by sa tam predsa len dal nájsť. Aj Zak Brown si jemne uťahuje zo svojich súperov a pripomína, že keby ešte stále mali na palube Neweyho, mohlo by to vyzerať inak.

Christian Horner v posledných dňoch naznačoval, že problémy s monopostom sa začali objavovať dokonca už minulý rok v Austine. Ako potvrdili experimenty Maxa Verstappena zo Zandvoortu, keď nasadil balíček okolo podlahy zo začiatku sezóny, aj okolo Bahrajnu mal už Red Bull RB20 isté problémy, no Adrian Newey odišiel až neskôr.

Jeho odchod teda nemusí súvisieť s prepadom v tomto zmysle, ale v trochu inom. K chybe vo vývoji mohlo dôjsť už za jeho “vlády”, no otázka znie, kto ju odstráni? Keby Newey stále pracoval v Red Bulle, technické oddelenie by malo o jeden supermozog viac, ktorý by mal potenciál tieto problémy vyriešiť.

Teraz ho však nemá a Zak Brown to Red Bullu ochotne pripomína: “V konečnom dôsledku neviem, čo sa tam vlastne deje. Stavím sa však, že by bolo fajn mať ho vo svojej zasadačke, zatiaľ čo by skúmal, ako vylepšiť tento monopost,” doberal si červených býkov v rozhovore pre Sky Sports.

Zároveň pripomenul, že Newey nie je sám, kto sa rozhodol opustiť Milton Keynes. “Jonathan Wheatley je ešte stále tam, ale aj on sa už zberá preč. Rob Marshall sa zas pripojil k nám,” pripomenul šéf McLarenu. “To sú traja z najskúsenejších ľudí v Red Bulle, a síce trojica, ktorej príspevky sú obrovské. Nie je možné, aby to nebola strata.”

Brown má zato, že atmosféra v Red Bulle je na bode mrazu. “Všetci máme aj zlé pitstopy, ale zdá sa, že teraz je tam všetko o čosi viac destabilizované ako v poslednej dobe.”

V priebehu najbližších dní budeme všetci netrpezlivo čakať oficiálne potvrdenie ďalších krokov Adriana Neweyho. S Red Bullom mal dohodu, že skôr ako v septembri nič neoznámi, a tak teraz by mal zapadnúť na svoje miesto aj najväčší kúsok inžinierskej skladačky.

Nico Rosberg si pre zmenu začal uťahovať zo Zaka Browna; vraj sa dopočul, že Newey nechce ísť do McLarenu, a tak Brownovi prestal dvíhať telefón. “Vždy odpovedá na moje telefonáty,” ohradil sa usmiaty Brown voči Rosbergovmu podpichovaniu. “Sme dobrí priatelia, ale ako som povedal, ja som veľmi spokojný s naším pretekárskym tímom.”

Súvisiace články

Diskusia