logo F1online.skF1online.sk

Norris uznáva, že ešte má čo doháňať: Oscar je rýchly

Oscar Piastri
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2024

Lando Norris bol v piatok rýchlejším z dvojice McLarenov, keď obsadil druhú priečku za Lewisom Hamiltonom. Ide však len o akýsi očný klam. Ak jednotlivé časy preskúmame lepšie, zistíme, že v skutočne bol v lepšej forme Austrálčan. Norris si to uvedomuje a hodlá na sebe popracovať.

Stopky sa po najlepšom pokuse Landa Norrisa zastavili na hodnote 1:20,741. Týmto časom stratil na Lewisa Hamiltona len tri tisíciny sekundy a Oscara Piastri zdolal o jednu desatinu. Keby však oba McLareny šli naplno, skončili by vpredu, myslí si víťaz minulotýždňových pretekov v Zandvoorte.

“Dnes som sa trochu vytrápil s autom,” priznal Lando Norris po piatkovom programe. “Asi viac v prvom tréningu s priľnavosťou, čo vám asi budú hovoriť všetci. Snažil som sa však zlepšiť v druhom tréningu. Asi som nespravil taký pokrok, aký som chcel.”

V McLarene sú perfekcionisti, takže pred sobotou ich čaká veľa práce. “Auto je rýchle a Oscar je rýchly, no spravil veľkú chybu a stratil možno aj štyri-päť desatín. Hravo mohol byť na prvom mieste a ja som pomerne výrazne pozadu. Čaká ma práca.”

Piastri skutočne mohol skončiť vyššie. Vo svojom prvom ostrom kole bol po dvoch sektoroch od Norrisa rýchlejší o 0,294 sekundy, no o celý tento náskok prišiel v poslednom sektore. Keby ho zvládol na jednotku, mohol sa ocitnúť aj o tri až štyri desatiny pred Norrisom. A to zabúdame ešte na jeden fakt: Lando Norris sa v druhom ostrom kole dokázal ešte o desatinu zlepšiť. Keby sa to podarilo Piastrimu skopírovať, na čele by mal skutočne takmer polsekundovú výhodu.

McLaren je v dobrej forme a pred sobotou je to pozitívne znamenie. Norris však očakáva silných súperov. “Bol to len druhý tréning a my sme sa trochu posunuli. Bude to medzi Ferrari, nami, po prvom tréningu určite aj Red Bullom, a tiež Mercedesom, ktorý je takisto veľmi rýchly. Tentoraz sa zdá, že tu máme osem rýchlych monopostov. V sobotu by to malo byť vzrušujúce.”

Oscar Piastri sa nad svojimi kolami príliš dlho nerozplýval. Pripomenul však, že pre dosiahnutie dobrých časov v Monze je kľúčová príprava a následne práca s pneumatikami v priebehu kola. Ak si nič neušetríte na posledný sektor, Parabolica vás ochotne potrestá.

“Určite máme potenciál,” zamyslel sa Oscar Piastri. “Pneumatiky sú dnes veľmi zaujímavé pre každého. Som zvedavý, ako to bude po zvyšok víkendu. Mali sme však celkom dobré tempo.”

“Monza je teraz trochu iná po niektorých úpravách, ktoré sa tu spravili s obrubníkmi a asfaltom. Chvíľu si na to zvykáte, ale inak to bol celkom slušný piatok,” hodnotí Austrálčan v horúcej Monze. Teploty vzduchu sa šplhali k 34 °C a trať mala približne 45 stupňov.

Celý víkend by sa malo udržať rovnaké počasie, takže aj jazdci dostanú zabrať. “Našťastie Monza nie je fyzicky najnáročnejší okruh, je tu veľa roviniek a čerstvého vzduchu, no pre pneumatiky to nie je zábava, keď sú také horúce. Podmienky sú pre všetkých rovnaké. Teploty trate však nie sú až také vysoké, aké sme videli na niektorých iných miestach tento rok, no určite sú dosť vysoké.”

Súvisiace články

Diskusia