logo F1online.skF1online.sk

Hamilton registruje, že v Taliansku ho už vnímajú inak

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2024

Tohtoročný príchod Lewisa Hamiltona do Monzy sa líši od tých predchádzajúcich v jednej veci. Teraz nasáva tunajšiu atmosféru a sleduje vášeň fanúšikov s vedomím, že o rok budú davy v červenom skandovať jeho meno. Sedemnásobný šampión priznáva, že sa už na to teší.

Veľká cena Talianska je jedným z top formulových sviatkov v kalendári F1. Stretne sa na nej najväčšia fanúšikovská základňa na svete, ktorá tento rok začína držať palce Hamiltonovi aj napriek tomu, že oficiálne sa ešte nestal pilotom Ferrari.

Lewis Hamilton vo štvrtok priznal, že už si všimol istú zmenu v tom, ako ho vítajú talianski fanúšikovia. Celé sa to začalo v Imole a v Monze to bude zrejme ešte výraznejšie. “Nebudem klamať, rozhodne mám trochu iný pocit.”

“Keď sem prichádzate, vždy máte výnimočné dojmy. Prichádzame sem vo vhodnej ročnej dobe, počasie je skvelé, tentoraz na trati vidieť aj veľké zmeny, ale naprieč Talianskom cítiť neskutočnú vášeň. Platí to o celej kultúre, ale najmä o pretekaní,” rozhovoril sa rodák zo Stevenage, pre ktorého bude Ferrari tretím tímom v kariére. “Vidieť fanúšikov, ktorých uvidíme aj v priebehu víkendu, je vzrušujúce. Nie je veľa miest, ktoré by sa dokázali vyrovnať tunajšej vášni a vzrušeniu, ktoré ľudia prinášajú na preteky.”

Fanúšikovia Ferrari podporujú len a len svoj tím, čo si viackrát odnesú súperi rôznymi pokrikmi či piskotom priamo na pódiu. Lewis Hamilton však hovorí, že v Monze nikdy nemal žiadne výhrady k správaniu fanúšikov; tí sa vždy k nemu chovali s úctou.

“Neviem, čo mám očakávať. Ak mám byť úprimný, posledných pár rokov som sa tu zakaždým dočkal vrúcneho privítania. Raz sme boli uprostred tuhého boja s Ferrari — neviem si spomenúť, ktorý to bol rok —, ale dokonca aj vtedy boli ľudia pozitívni,” zaspomínal si zrejme na rok 2017, v ktorom VC Talianska vyhral a dostal sa do čela šampionátu o tri body pred Sebastiana Vettela. “Nikdy som nezažil negativitu.”

“V priebehu pár rokov som začal počúvať ‘Vienne in Ferrari’,” spomína na talianske prosby, aby prišiel do Ferrari. “Počul som to dosť často, takže som zvedavý, aké to bude tento rok. Ale už aj v Imole som sa dočkal vrúcneho privítania. Videl som aj ten úžasný obrázok, na ktorom sme boli ja, Charles a Fred [ako svätci].”

V monoposte Ferrari bude prvýkrát od roku 2006 sedieť sedemnásobný majster sveta. Kto by sa na to netešil? “Som strašne nadšený. Keď sa dostanete na pódium a vidíte tifosi až po prvú zákrutu, ale aj po celom svete, tak sa teším na spojenie s touto komunitou, že budem s nimi na jednej ceste a budeme sa snažiť dostať tím dopredu.”

Súvisiace články

Diskusia