logo F1online.skF1online.sk

Briatore otvoril rokovania s Neweym: Kto to je? Na mňa je príliš lacný, žartuje

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2024

Časopis Autosprint tvrdí, že Adrian Newey sa už dohodol s Aston Martinom, BBC a jej reportér Andrew Benson však hovoria, že ešte nie je hotovo a legendárny inžinier naďalej vyhodnocuje svoje možnosti. Do dostihu o jeho služby sa vraj pripojil aj tím Alpine s megalomanským Flaviom Briatorem.

Aj keď to nedáva veľkú logiku, podľa správ médií sú Ferrari a McLaren mimo hru. Prvý menovaný vraj s Neweym nedokázal nájsť spoločnú reč a ten druhý nemá záujem, keďže jeho technické oddelenie nepotrebuje ďalšie posily. Aj keď je to ťažko uveriteľné, médiá momentálne nepracujú s Ferrari ako jednou z možností.

Na stole sú teda Aston Martin, Williams a údajne aj Alpine. Keď Flavio Briatore nastúpil na post „superporadcu“ Renaultu, začali veľké ohňostroje a ľudia sa stali hlavným predmetom jeho záujmu. Po vymenovaní Olivera Oakesa za nového šéfa sa vraj rozhliada aj po posilách na technické oddelenie.

„Kto to je? Na mňa je príliš lacný,“ smial sa Briatore v rozhovore pre F1.com pri otázke na Adriana Neweyho. „Ako stále však platí, že ste na trhu, ste súčasťou biznisu a bavíte sa s ľuďmi. Alpine bol zahnaný do kúta a nikto už o nás nehovorí. Viete, čo tým myslím?“

„Teraz sme späť, máme peniaze, máme podporu prezidenta, máme za sebou veľkú skupinu a keď sa má niečo stať, je dobrá šanca, že to dokážeme. Je to jednoduché,“ povedal taliansky podnikateľ.

Je zrejmé, že tieto slová asi nemajú úplne blízko k realite, ale veľmi dobre vystihujú Flaviovu osobnosť. Tento muž proste dokáže všetko a beda každému, kto sa mu postaví do cesty. Zatváranie vlastného motorového oddelenia a znižovanie nákladov však akosi nekorešponduje so snahou získať najdrahšieho inžiniera vo Formule 1.

„Kultúru si nekúpite,“ hovorí Briatore. „Víťaznú kultúru si nedokážete kúpiť. Dokážete si kúpiť všetko ostatné, ale nie kultúru. Máme tu veľa ľudí, ktorí len nakupujú, nakupujú a nakupujú, ale výsledok akosi nekorešponduje s množstvom nákupov.“

Na otvorenú otázku, či je podpis zmluvy s Neweym možný, odpovedal: „V živote je možné všetko.“

Jeho slová potvrdil aj reportér britskej BBC Andrew Benson, ktorý vo svojej tradičnej rubrike odpovedal na otázky fanúšikov. Jeden sa ho opýtal aj na situáciu okolo Neweyho. „Toto je jedna z najzaujímavejších tém v F1 a zároveň jedna z najviac neistých,“ začal svoju odpoveď britský novinár.

„Keď Newey oznámil svoj odchod z Red Bullu, v dostihu sa objavilo niekoľko tímov, ale tie postupne odpadávali. Najprv začalo byť jasné, že nepôjde do Ferrari. Potom šéf McLarenu Zak Brown povedal, že oni ho nevezmú. Aston Martin mu dal ponuku, o ktorej Newey uvažuje. Williams, kde Newey dosiahol prvé veľké úspechy v rokoch 1991 až 1996, takisto prejavil záujem. Teraz vstúpil do dostihu Alpine,“ povedal Benson.

Je to zaujímavé tvrdenie a pôsobí ako ďalšia zákulisná hra s cieľom zvýšiť cenu. Podľa Bensona však neboli diskusie iba povrchné. „Newey údajne viedol dosť rozsiahle rozhovory s výkonným poradcom Alpine Flaviom Briatorem. Predpokladá sa, že 65-ročný Newey stále vyhodnocuje svoje možnosti,“ dodal na záver britský reportér, podľa ktorého ešte nie je rozhodnuté, kde Adrian nakoniec zakotví.

Súvisiace články

Diskusia