logo F1online.skF1online.sk

Horner sa oboril na reportérku Sky: A koho by ste posadili do auta vy?

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 8. 2024

Sergio Pérez zostane pilotom Red Bullu po zvyšok sezóny. Dalo sa očakávať, že toto rozhodnutie prinesie Christianovi Hornerovi ešte nejednu horúcu chvíľu. Prvá prišla ešte v piatok pred mikrofónom televízie Sky, takže skôr, než Pérez stihol sklamať celý tím a všetkých jeho fanúšikov ďalším hrozným výsledkom.

Christianovi Hornerovi veru niet čo závidieť. Za posledných osem mesiacov sa otriasla v základoch jeho pozícia a s ňou aj všetko, čo za dvadsať rokov v Red Bulle vybudoval. Angličanovi sa s vypätím všetkých síl podarilo odraziť všetky útoky, ale straty boli nesmierne. Zo všetkého najviac potreboval, aby sezóna 2024 prebehla hladko, ale pravý opak sa stal skutočnosťou a diskusia o jazdeckej zostave Red Bullu vyvoláva otázky siahajúce až do najvyšších štruktúr vedenia spoločnosti.

Nemôžeme sa tomu však čudovať. Rozhodnutie ponechať si Sergia Péreza len málokto pochopil a Hornerovi nezostala iná možnosť, len sa tváriť, že išlo o dokonale racionálnu voľbu. „Pred nami je ešte desatoro pretekov a hromada bodov,“ povedal Horner. „Vyhrali sme sedem zo štrnástich veľkých cien, deväťkrát sme sa kvalifikovali na prvom mieste a vyhrali sme dva šprinty.“

„Tímy sa však vyrovnali a my budeme potrebovať, aby obe autá bežali na všetky valce. Tento víkend je dôležitý ako všetky ostatné pred koncom sezóny,“ dodal Horner.

Angličan dostal v tejto sezóne nejednu ťažkú otázku a zdá sa, že si zvolil stratégiu bagatelizovania problémov a opakovaného vyzdvihovania úspechov. Je však jasné, že Red Bull niekde urobil chybu. Od samotných členov tímu zaznelo, že vylepšenia nefungovali, auto v niektorých oblastiach nenaplnilo očakávania a zvolený koncept nemusí byť správny.

„Páči sa mi, že vedieme oba šampionáty, máme najviac víťazstiev a pole position, ale napriek tomu sa pýtate, čo sa pokazilo,“ povedal čoraz podráždenejší Horner. Ten čelil v predmetnom rozhovore hneď trom dámam – Natalie Pinkhamovej, Naomi Schiffovej a Bernie Collinsovej – a tie mu rýchlo pripomenuli, že v posledných piatich veľkých cenách Red Bull zakaždým strácal body na McLaren.

„Dôvodom bolo, že sme nemali obe autá tam vpredu a sme si toho dobre vedomí. Dostali sme tresty za výmeny motorov a tiež sme vypadli z pretekov. Je nám viac ako jasné, čo potrebujeme urobiť, aby sme to otočili, a my to aj otočíme,“ sľubuje šéf Red Bullu.

Verte či nie, až v tejto chvíli sa rozhovor preklopil do tej nepríjemnej časti. Pinkhamová sa ho totiž opýtala, prečo dostal Pérez viac času vzhľadom na dôležitosť bodovania s oboma autami.

„A koho by ste posadili do auta vy?“ opýtal sa dosť rozladený Horner.
„Ja nie som šéfka Red Bullu,“ kontrovala Pinkhamová.
„Za koho by ste ho vymenili? Prečo by ste ho vymenili?“ bojoval za svojho jazdca Horner spôsobom, o akom sa Alexovi Albonovi či Pierrovi Gaslymu mohlo len snívať.
„Prečo sa to snažíte otočiť na mňa?“ odpovedala Pinkhamová defenzívne.
„Vy ste sa pýtali,“ odpovedal šéf Red Bullu so zvláštnym úsmevom.

„Vieme, čo Checo dokáže. Dobre to vieme, veď na začiatku sezóny bodoval a získal štyri pódiá z pätoro pretekov. Myslím si, že mu chýba sebadôvera a upadol do trochu negatívnej špirály. Dúfajme, že počas letnej prestávky si doprial potrebný reštart. Čakajú nás trate, na ktorých už dokázal vyhrať – v Azerbajdžane vyhral šprint aj preteky, v Singapure zapísal krásne víťazstvo po súboji s Charlesom Leclercom v premenlivých podmienkach a bol veľmi rýchly v Monze,“ vymenoval Pérezove úspechy Horner.

Za ten čas lietalo éterom niekoľko špekulácií o tom, prečo Red Bull podrží a podržal Péreza. Hovorí sa o mexických peniazoch, predajoch v Latinskej Amerike, angažovanosti Liberty Media a taktiež o jednoduchom nedostatku alternatív. Cunodu odmietli, Ricciardo sklamal a Liam Lawson je príliš neskúsený. Nikto iný nie je k dispozícii. Nech by už však pravda ležala kdekoľvek, Hornerova odpoveď na túto otázku musí byť len jedna.

„Nie, rozhodne to nie je o jeho domácich pretekoch v Mexiku, ale o výkonnosti. Máme dvoch jazdcov a obom veríme. Z našich pilotov je Checo najschopnejší doručiť najlepšie výsledky. Keby sme o tom pochybovali, tak to zmeníme,“ vyhlásil Horner.

Súvisiace články

Diskusia