logo F1online.skF1online.sk

Sainz chcel pretekať aj so zápalom slepého čreva. Odhovorili ho až lekári

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala21. 8. 2024

Diváci na Veľkej cene Saudskej Arábie sa museli uspokojiť s tým, že namiesto Carlosa Sainza sedel v kokpite Ferrari Oliver Bearman. V sobotu totiž absolvoval operáciu slepého čreva, ktoré sa mu zapálilo. Španiel však ešte aj krátko pred operáciou hľadal spôsob, ako sa pretekov zúčastniť. Lekárom sa mu podarilo ho prehovoriť až argumentom o vážnych následkoch a riziku smrti.

Piloti Formuly 1 sú z iného cesta. Pre dobrý výsledok sú ochotní obetovať všetko, ísť cez bolesť aj riskovať svoje zdravie. Fernando Alonso po nehode v Austrálii 2016 chcel jazdiť aj so zlomenými rebrami, Lance Stroll na štarte minulého ročníka jazdil so zlomenými zápästiami, Max Verstappen zas po nehode v Silverstone 2021 pokračoval v naháňačke za titulom aj napriek problémom so zrakom, nuž a taký Oscar Piastri vyhral VC Maďarska so zlomeným rebrom.

To je len zopár príkladov jazdcov, ku ktorým sa chcel pridať aj Carlos Sainz v Saudskej Arábii. V rozhovore pre podcast Nude Project prezradil, ako vlastne saudskoarabský víkend prebiehal a čo sa udialo v nemocnici, že nakoniec prenechal sedačku Olliemu Bearmanovi.

“Nemám na to veľmi dobré spomienky,” priznal Carlos Sainz na úvod. “Po zisku tretieho miesta v Bahrajne som dorazil do Džiddy. Mal som veľmi dobrý vstup do sezóny. Vo štvrtok ráno, keď máme stretnutia s médiami, inžiniermi a akcie so sponzormi, som sa začal cítiť strašne. Mal som vysokú horúčku a neustále som musel chodiť na toaletu. Už 24 hodín mi bolo veľmi zle.”

Španiel sa pokúsil potlačiť všetky symptómy, aby mohol jazdiť. “V piatok som musel naskočiť do auta kvôli tréningu. Začal som brať všetko možné, aby som zastavil hnačku a horúčku. Podarilo sa mi to trochu stlmiť a pomyslel som si, že ak mi tabletky pomôžu stíšiť horúčku a nebudem mať pocit, že pred jazdou musím ísť na záchod, tak by som mohol naskočiť do auta.”

“Bol som však vyčerpaný, pretože som nejedol. Chýbala mi energia, potil som sa viac než obyčajne. Boli to dva najťažšie tréningy v mojej kariére. Okruh v Džidde navyše kladie vysoké nároky na fyzickú kondíciu, pretože sú na ňom rýchle zákruty a je veľmi horúco. Veľmi som trpel,” priznal pilot Ferrari. “Odjazdil som tréning, no hovoril som si, že ak to takto bude pokračovať, preteky nezvládnem a v kvalifikácii budem dosť trpieť.”

Ešte stále však žila nádej, že ráno sa bude cítiť lepšie. Sainzovi sa však vôbec nepolepšilo. “Na druhý deň o šiestej ráno som bol na tom rovnako, takže mi napadlo, že to nebude vírus. Bol som na tom horšie ako pred dvoma dňami, nuž som sa rozhodol zájsť do nemocnice.”

Lekári preňho nemali dobré správy. “V nemocnici ma vyšetrili a potvrdili mi zápal slepého čreva. Hovorím im: Budeme to musieť operovať, nie? Potvrdili mi, že áno, a spýtali sa ma: ‘Ako dlho ste už v takomto stave?’ Povedal som im, že dva dni a oni: ‘Ste blázon, pretože ak sa vám roztrhne zapálené slepé črevo, riskujete, že zomriete, a tiež operácia bude trvať trikrát tak dlho.”

Sainzovi už vtedy muselo byť jasné, že po dlhej operácii riskuje, že na nasledujúce veľké ceny nebude môcť nastúpiť. Na to však vtedy nepomyslel. Hlavou mu vŕtalo niečo celkom iné. “Ja som však stále myslel na F1 a chcel som ísť pretekať. Spýtal som sa, či mi môžu dať niečo silné, aby som mohol pretekať, a na druhý deň by som prišiel na operáciu. Povedali, že nie, pretože by sa mohlo stať niečo veľmi vážne a keby sa mi slepé črevo pretrhlo, mohol by som zomrieť.”

Nie veľmi ochotne, ale nakoniec privolil. “OK, povedal som, operujte ma, ale o dva týždne mám preteky v Austrálii — budem na ňu pripravený? Odvetili, že to bude veľmi tesné a že by som na to nemal myslieť. Vraj uvidíme, ako sa budem cítiť po operácii.”

“Bolo mi tiež povedané, že rekonvalescencia bude trvať 10 až 14 dní a bez cvičenia. Takže som mal akútnu operáciu. Preteky v Džidde som premeškal, čo mi v šampionáte dosť uškodilo, pretože som istotne stratil 12 až 15 bodov. Od toho momentu som však myslel na to, ako sa v Austrálii vrátim do pretekov,” doplnil Sainz, ktorý v Austrálii dokonca vyhral.

Súvisiace články

Diskusia