logo F1online.skF1online.sk

Akí sú traja najlepší piloti v histórii Red Bullu? Max, Max a Max, odpovedal Coulthard

Max Verstappen a David Coulthard
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 8. 2024

David Coulthard je s tímom Red Bull prakticky od jeho vzniku. Dá sa povedať, že je súčasťou stajne dlhšie ako samotný Christian Horner, keďže angažovanie škótskeho pretekára potvrdil výrobca energetických nápojov v decembri 2004 a nový boss prišiel „až“ v januári 2005. Aj po skončení pretekárskej kariéry pokračoval DC ako ambasádor značky a za posledných dvadsať rokov získal dobrý prehľad o dianí v tíme.

Je tak viac ako kvalifikovaný na posúdenie kvality jednotlivých pilotov. Tých sa v histórii Red Bullu vystriedalo neúrekom. Podľa Coultharda nad všetkými s veľkým náskokom vyčnieva Max Verstappen. Je až o toľko lepší ako Sebastian Vettel, ktorý pre Red Bull vybojoval štyri tituly a sám v roku 2009 nastúpil na miesto po Davidovi?

„To budú Max, Max a Max,“ odpovedal Coulthard na otázku holandskej edície portálu Motorsport.com, kto sú traja najlepší jazdci v histórii stajne. „Nemôžete znižovať hodnotu Sebových štyroch titulov. Keď sa však pozriete na jeho kariéru ako celok, na jej konci nebol taký pôsobivý ako v čase, keď zbieral tituly majstra sveta.“

„Pozrite sa na Michaela Schumachera v Mercedese. Ani on nebol v tomto období taký impozantný ako v časoch vo Ferrari. Ukazuje to, že každý zažije svoj čas na výslní, ale podľa mňa je jasné, prečo Max patrí na prvé miesto. Seb je so svojimi štyrmi titulmi majstra sveta druhý,“ uviedol Coulthard.

Fanúšikovia majú radi tieto diskusie a porovnania veľkých šampiónov. Zaujímavá je tiež otázka, kto by sa v pomyselnom historickom rebríčku Red Bullu ocitol na treťom mieste za Verstappenom a Vettelom? V počte víťazstiev je za Maxom (61) a Sebastianom (38)  Mark Webber s deviatimi a Daniel Ricciardo so siedmimi, ale starší z dvojice odjazdil v tíme viac pretekov. Piaty je s piatimi triumfami Sergio Pérez.

„Pokiaľ ide o tretie miesto, povedal by som, že Mark Webber je pred Danielom Ricciardom, pretože keď to môžem tak povedať, správal sa viac ako chlap, kým Daniel bol skôr chlapec,“ myslí si Coulthard. „Čiastočne to súvisí aj s tým, že Webber si nenechal skákať po hlave a snažil sa hrýzť, keď v Silverstone povedal, že na ‚tímovú dvojku‘ nepodal zlý výkon.“

„Okrem toho, dnes už manažér Oscara Piastriho roky bojoval proti majstrovi sveta, kým Ricciardo uprednostnil podpis lukratívnej zmluvy s Renaultom a rozhodol sa nebojovať s Verstappenom na vzostupe,“ dodal Coulthard, ktorý však Danielovi nič nevyčíta. Od jazdcov sa vraj nedá očakávať, že budú lojálni.

„Všetci títo chlapci zmenili tímy a užívali si úspechy. Seb s nadšením a láskou podpísal s Ferrari a využil výstupnú klauzulu v platnej zmluve. Žiadny z týchto jazdcov nie je lojálny. Tieto zvieratá to majú v povahe a sebectvo ide ruka v ruke s charakterom športovca,“ uviedol bývalý pilot Williamsu, McLarenu a Red Bullu.

Súvisiace články

Diskusia