logo F1online.skF1online.sk

Komacu naznačuje, že Steiner sa ako šéf tímu vyhováral

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala19. 8. 2024

V Haase došlo počas zimy k výmene stráží. Günthera Steinera nahradil Ajao Komacu, ktorý mal už dostatok času usadiť sa v novom kresle a začať naprávať veci v tíme. Má totiž pocit, že za predchádzajúceho vedenia to v Haase nefungovalo tak, ako by malo.

Haas vďačí Güntherovi Steinerovi za mnohé. Americkú stajňu pomohol dať dokopy a už od prvej sezóny 2016 ju viedol na ceste k lepším zajtrajškom. Z tých lepších zajtrajškov sa však podľa Ajaa Komaca, súčasného šéfa, stali skôr výhovorky. Japonský inžinier vraj spozoroval, že frustrácia Genea Haasa sa za čias Günthera Steinera začala stupňovať.

“Počas rokov začal byť frustrovaný z jedného dôvodu,” vysvetľuje Ajao Komacu, ktorý poskytol rozhovor portálu racingnews365.com. “V niektorých prípadoch sa dalo vyhovoriť, napríklad na covid, ale vlaňajšok sa nedal ničím ospravedlňovať.”

Bývalý dlhoročný šéf traťových inžinierov naznačuje, že hlavným nástrojom Günthera Steinera, ako sa udržať na svojej stoličke, sa stali výhovorky. “Vždy sa však objavili nejaké výhovorky ako: Tento rok nevyvíjame, pretože sa pripravujeme na nasledujúcu sezónu.”

“V roku 2023 nebol priestor na žiadne výhovorky. V sezóne 2023 sa však stalo to, čo sa stalo, pretože sme do hĺbky neriešili problémy z roku 2019,” hovorí o istom zanedbaní vývoja tímu Komacu. “Ľudia si pred realitou zakrývali oči a ukazovali prstom na určité veci. Nikdy sme nefungovali poriadne ako tím, to bolo celkom jasné.”

V tejto sezóne sa Haasu darí a už je na siedmej priečke konštruktérskeho šampionátu. Nové vedenie stajne verí, že smerom do budúcna sa už nemusia opakovať prepady, ktoré sme sledovali v posledných sezónach. Samozrejme, s tým by mali vyprchať aj špekulácie o prípadnom predaji.

“Mám skúsenosti s týmto tímom už od roku 2016. Viem rozpoznať, aký vidím potenciál a stopercentne verím tomu, že ak týchto ľudí dokážeme dostať do prostredia, v ktorom to môže fungovať, tak to môžeme dokázať. Geneov záväzok je dlhodobý a na sto percent sa koncentruje na výkony,” upokojil Komacu.

Súvisiace články

Diskusia